latinica  ћирилица
20/05/2015 |  14:04 | Аутор: СРНА

Мркоњић Град: Радионица о енергетској ефикасности

У Мркоњић Граду одржана је радионица о енергетској ефикасности за представнике општина Републике Српске које имају мање од 20.000 становника.
Мркоњић Град: Радионица о енергетској ефикасности - Фото: СРНА
Мркоњић Град: Радионица о енергетској ефикасностиФото: СРНА

Радионицу су организовали Мрежа за еколошки прихватљиву енергију у сарадњи са Фондом за заштиту животне средине и енергетску ефикасност Републике Српске и Савезом општина и градова Српске.

Стручњаци из области енергетске ефикасности и обновљивих извора енергије говорили су о енергетској ефикасности у међународном контексту и рефлексији на јединице локалне самоуправе, законским оквирима и програмима Фонда, Акционим плановима енергетске ефикасности, те о ефикасном управљању енергијом на локалном нивоу.

Радионица има за циљ да кроз промоцију принципа енергетске ефикасности, мотивише општине да развојне планове и политике заштите животне средине усмјере у правцу увођења мјера енергетске ефикасности, прије свега, кориштењем обновљивих извора енергије.

Ервин Ђембер испред Центра за развој и подршку из Тузле, који је организатор овог скупа испред Ефект мреже, рекао је да, према закону, општине са више од 20.000 становника морају израдити акциони план за ову област.

Он је додао да представници локалних заједница које имају мањи број становника данас имају прилику да се упознају о начинима и могућностима побољшања своје енергетске ефикасности, односно смањења потрошње енергије, посебно у јавним објектима.

- Они ће добити информације о мјерама енергатске ефикасности у сектору расвјете, соларне енергије - рекао је Ђембер.

Према његовим ријечима, кренуло се у израду акционих планова за општине које имају мање од 20.000 становника - Босански Петровац и Чајниче кроз пројекат који финансира ЕУ.

Предсједник Одбора за енергетску ефикасност Савеза општина и градова Републике Српске Мила Кнежевић рекла је да је Одбор укључен у ову проблематику и да је имао низ активности.

- Урадили смо наше акционе планове, радили смо на плану промоције, а пружили смо помоћ Фонду при изради акционог плана за енергетске ефикасност. Овдје смо данас да мањим општинама пружимо помоћи и да знају да смо ту за било какву сарадњу ради јачања енергетске ефикасности - додала је Кнежевићева.