latinica  ћирилица
20/05/2015 |  14:03 | Аутор: Независне

Харис Силајџић поново у политици?

Већ дуже вријеме, наиме, у круговима блиским владајућој СДА, али и дијеловима Исламске заједнице, разматра се оснивање тијела, попут неког савјета за спољне послове, које би ван граница БиХ лобирало те остваривало међународне контакте незаисно о званичним државним институцијама.

Бившем члану Предсједништва БиХ и оснивачу Странке за Босну и Херцеговину Харису Силајџићу понуђена је нова позиција унутар бошњачких структура, сазнаје "Дневни аваз".

Силајџић већ неко вријеме није политички активан, у јавности се појављивао само као пјесник и аутор, али је из више извора потврђено "Авазу" да је Силајџић позван да заузме позицију својеврсног "бошњачког шефа дипломатије".

До сада основана слична тијела круг близак властима не сматра референтнима те жели основати своје.

Сматра се да актуелно челништво ИЗ БиХ више посла има унутар бх. граница па би онда Силајџић кроз нову структуру преузео "спољне послове".

Није још потпуно јасно да ли би та структура била дио Исламске заједнице или одвојена организација у чијем би оснивању ИЗ БиХ учествовала. Како је више извора пренијело, на томе интензивно ради група тзв. малезијских студената које предводи Амер Буквић, директор ББИ банке и близак сарадник Бакира Изетбеговића.

Силајџић је, према њиховом мишљењу, идеална опција за ту позицију, а рачунају на његово искуство и међународни углед. Сам Силајџић није хтио јавно говорити о овим информацијама.

"Као што знате, ја не дајем изјаве за медије. Тако ће остати и овај пут. Хвала вам на позиву", рекао нам је јучер Силајџић.

У посљедње вријеме, Силајџић је неријетко виђен у Буквићевом друштву, а редовно је у сарајевској Беговој џамији на џума-намазу.

Са друге стране, није мали број утицајних унутар ИЗ БиХ, па и СДА, који се противе оваквом плану, упозоравајући да би такав корак могао ослабити државне институције и показати да и Бошњаци одустају од њих те праве паралелне структуре какве критикују код осталих конститутивних народа.

Како "Дневни Аваз" сазнаје, малезијска група, под чијом су контролом осим ББИ банке и бројне друге компаније па и неке државне институције, припрема и међународни скуп посвећен годишњици геноцида у Сребреници.

Према неким информацијама, они намјеравају искористити могући долазак бившег америчког предсједника Била Клинтона у Поточаре и на ту конференцију да би инаугурирали институцију и Силајџића на њеном челу.