latinica  ћирилица
20/05/2015 |  13:56 | Аутор: СРНА

Стефановић: Тероризам све озбиљнији проблем за регион

Министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић изјавио је данас у Тирани да се не смије дозволити да се терористичке организације називају ослободилачким покретима и нагласио да су недавни напади у Зворнику и Куманову потврда да је тероризам све присутнији и представља опасну пријетњу
Небојша Стефановић - Фото: ТАНЈУГ
Небојша СтефановићФото: ТАНЈУГ

Стефановић је, обраћајући се учесницима Регионалног самита о борби против насилног екстремизма поручио да не постоји универзални модел супростављања овом глобалном феномену, али свакако треба континуирано радити на спречавању радикализације група или појединаца.

- Не смемо дозволити да се терористичке организације називају ослободилачким покретима, јер се циљ деловања и удруживања терориста може лако препознати - рекао је Стефановић, саопштено је из МУП.

Он је, овом приликом указао да је идеологија насилног екстремизма сваког дана све већа пријетња и највећи безбједносни изазов којем се сви морају заједнички и одлучно супротставити и на сваки покушај удара екстремиста одговорити снажно и бескомпромисно.

- Најновија догађања у Куманову, али и недавни напад на Полицијску станицу у Зворнику потврђују да је тероризам све присутнији и представља озбиљну претњу демократским начелима и слободама и главни је опонент људских права. Зато је неопходан јединствен и снажан одговор свих држава - нагласио је Стефановић.

Према његовим ријечима, циљ Србије јесте да пронађе и процесуира све за које постоји сумња да пропагирају радикалну идеологију.

- Појачали смо и контролу на граничним прелазима, јер желимо да пресечемо најважније изворе финансирања терористичких група, који произилазе из илегалне трговине оружјем, наркотицима и људима - објаснио је Стефановић.