latinica  ћирилица
20/05/2015 |  13:54 | Аутор: СРНА

Павић: Не дозволити дестабилизацију увезену са стране

Градоначелник Приједора Марко Павић позвао је суграђане да не слушају туторе извана који причају да их први комшија угрожава и да је зато потребан рат, а одборнике Скупштине града Приједора да међу грађанима шире толеранцију, суживот и позитивну климу јер су изабрани званичници то дужни грађанима који су их бирали.
Марко Павић, градоначелник Приједора - Фото: СРНА
Марко Павић, градоначелник ПриједораФото: СРНА

"Пустимо оне који из својих удобних канцеларија, далеко од наше територије, желе да управљају нашим судбинама", рекао је Павић обраћајући се одборницима на данашњој сједници Скупштине града Приједора.

Он је навео да смо свједоци дестабилизације политичких и безбједносних прилика на цијелом Балкану, да они који желе дестабилизовати неки простор траже групе које ће довести до нереда и реализовати циљеве који нису чак ни циљеви тих група, а поготово нису циљеви грађана, те да су, у теорији и науци, међуплеменски, међунационални и међувјерски односи тачке на којима се најлакше изазива дестабилизација.

"Тако имамо Либију и Сирију и земље које су након таквих интервенција остале у братоубилачком рату, а они који су то иницирали, нема их ни близу територије, а у овим се земљамо и данас ратује", додао је Павић.

Он је поновио да међунационални односи у Приједору морају да буду плус за ову локалну заједницу, а не извор дестабилизације.

"Немојмо реаговати на прву, него сачекајмо неко вријеме, јер ако ми сами нећемо да нас дестабилизују, то нико други не може учинити преко нас", нагласио је Павић.

Он је затражио од надлежних органа да наставе кадровски и материјално опремати Центар јавне безбједности /ЦЈБ/ Приједор како би се овај центар могао ухватити у коштац са проблемима на подручју које покрива, али и бити равноправан са осталих пет центара јавне безбједности у Републици Српској.

"ЦЈБ Приједор увијек ће имати подршку локалне заједнице, као што је то и до сада био случај", поручио је Павић након што је начелник ЦЈБ Приједор Далибор Иванић презентовао данас локалном парламенту информацију о раду ЦЈБ.

Одборник Здравко Торбица рекао је да је недопустиво мали број запослених у ЦЈБ Приједор у односу на друге центре јавне безбједности у Републици Српској у корист других центара за 200 до 500 радника.

Одборник Златко Шкерић рекао је да од полиције очекује интензивније активности у областима опште безбједности и безбједности саобраћаја у сезони годишњих одмора, а у којој се број становника у Приједору повећа за око 20.000 становника, махом на подручју Козарца.

Начелник ЦЈБ Приједор Далибор Иванић одбацио је оптужбе одборника Бране Радиновића о гужвама и наводним предугим чекањима на издавање личних карата, возачких дозвола и пасоша.

"Имамо електронски систем за управљање редовима и сви лични документи издају се у законским роковима. Имамо модерно опремљену салу у чијем је обнављању учествовала и градска управа и немамо жалби грађана у овој области", рекао је Иванић.

Он је навео да је просјек у МУП-у Републике Српске 390 запослених на 100.000 становника, а да у ЦЈБ Приједор износи 315.

"Што се тиче туристичке сезоне, имамо план појачаних активности, повећаћемо број полицијских службеника, нарочито у Козарцу, јер су тада изражене крађе аута и провале у стамбене објекте, те ћемо на вријеме поступити превентивно", најавио је Иванић.

ЦЈБ Приједор поново је основан 1. новембра 2013. године.