latinica  ћирилица
20/05/2015 |  13:04 | Аутор: СРНА

Русија: Санкције за земље које рехабилитују нацизам

Русија намјерава да уведе санкције свим земљама чија званична политика рехабилитује нацизам и нацистичке преступнике. Предложено је увођење персоналних санкције према конкретним лицима, али и економских санкција према држави која такву политику води

Савјет Федерације Русије упозорава да сви покушаји да се кривица за Други свјетски рат пребаци на Русију угрожавају националну безбједност, сарадњу с европским земљама и међународну стабилност.

Савјет предлаже увођење санкција, а Горњи дом руског парламента динијеће коначну одлуку.

Ни након 70 година од побједе над фашизмом не јењавају покушаји неких мањих европских земаља да се историја фалсификује, иако је познато да те земље не би имале суверенитет да је Хитлер побиједио - наводе предлагачи санкција.

Политика фалсификовања историјских чињеница води ка униполаризацији свјетског поретка.

Треба стати на пут свим западним политичким структурама које теже ка успостављању новог свјетског поретка, упркос ономе што се десило након завршетка Другог свјетског рата, наводи се у документу.

Савјет Руске Федерације предлаже да се предузму неопходне мјере како би се умањиле русофобија и антисовјетска пропаганда, која су, како се оцјењује, све присутније у европским земљама.

Посланици Горњег дома руског парламента веома су забринути што се управо у неким европским земљама, у којима су некада на власти били фашисти, све мање пружа отпор покушајима да се нацизам рехабилитује - наводе руски медији.