latinica  ћирилица
20/05/2015 |  13:02 | Аутор: СРНА

Линта: Загреб да укине пензије усташким злочинцима

Предсједник Коалиције удружења избјеглица Миодраг Линта апеловао је да ЕУ, Савјет Европе, ОЕБС и међународна јавност захтијевају од Хрватске да укине пензије усташким злочинцима и да се недвосмислено огради од Независне Државе Хрватске.
Миодраг Линта - Фото: Novosti.rs
Миодраг ЛинтаФото: Novosti.rs

У саопштењу Линта оцјењује да чињеница да Хрватска више од 20 година исплаћује пензије за више од 13.000 усташа, "домобрана" и чланова њихових породица, показује да је та држава више насљедница геноцидне НДХ, а мање авнојевске и социјалистичке републике Хрватске.

Линта наводи да велики дио хрватског друштва и даље вјерује да је НДХ била темељ стварању данашње Хрватске, иако у Уставу формално-правно пише другачије, те подсјећа да од уласка Хрватске у ЕУ у хрватском друштву "поново јача процес фашизације и усташизације, односно мржње и насиља према свему што је српско".

Као потврду, Линта наводи да је Туђман на конгресу ХДЗ-а 1990. године изјавио да је НДХ била историјски израз тежњи хрватског народа за својом државом, а затим је дозволио повратак усташкој емиграцији.

Он напомиње да су за вријеме рата 90-тих масовно рушени партизански споменици, да су хрватски војници пјевали усташке пјесме и на униформама имали усташке симболе, да је протјерано пола милиона Срба и уништен велики број српске имовине и културне баштине.

Линта додаје да ученици у хрватским школама не уче да је у Јасеновцу постојао дјечији логор, у којем је усмрћено више од 20.000 српске, ромске и јеврејске дјеце до 14 година, и да су постојали логори за дјецу и у Сиску, Јастребарском, Крижевцима и Ђакову.

Он истиче да Хрватска треба да се низом конкретних мјера, а не само декларативно, недвосмислено огради од НДХ.

Те мјере треба да омогуће повратак отетих имовинских права протјераним Србима, процесуирање бројних ратних злочина над Србима, престанак сталних хапшења, привођења, покретања истрага и подизања оптужница против Срба у сврху њиховог застрашивања и одвраћања од повратака и слободног кретања.

Линта истиче да то треба да омогући и санкционисање величања усташке идеологије путем пјевања усташких пјесама, узвикивања усташких поздрава и употребе усташких симбола, измјену наставних програма с циљем да ученици у хрватским школама сазнају праву истину о НДХ и геноциду који је извршен над српским, ромским и јеврејским народом.