latinica  ћирилица
20/05/2015 |  12:29 | Аутор: СРНА

Џендер центар: Родно одговорни буџети важан инструмент

Родно одговорни буџети су важан инструмент који треба да се користи у свим областима и који гарантује поштовање стандарда равноправности полова у планирању, извршењу и праћењу ефеката буџета, нарочито у расподјели и намјени ресурса, изјавила је директорка Џендер центра-Центра за једнакост и равноправност полова Владе Републике Српске Мирјана Лукач

Лукачева је нагласила да се за јавне политике и мјере којима је циљ постизање равноправности полова и оснаживање жена морају осигурати адекватни људски и финансијски ресурси.

- Полазећи од разумијевања да остваривање циља родне равноправности утиче на све основне економске и друштвене токове, Република Српска се залаже за увођење родног аспекта у јавну политику - рекла је Лукачева Срни пред почетак савјетовања за јединице локалне самоуправе, чија је тема увођење родно одговорног буџетирања на локалном нивоу.

Она је истакла да разумијевање и примјена концепта увођења родне равноправности у јавне политике јесте неопходан услов за провођење процеса родног буџетирања.

Према њеним ријечима, јавни буџети у сваком друштву представљају одраз политичких циљева и приоритета и различито утичу на жене и мушкарце.

Лукачева је навела да родни буџет препознаје јаз између политике стицања и расподјеле ресурса, различите друштвене и економске услове у којима живе жене и мушкарци, различите родне улоге које им се приписују у оквиру специфичних родних режима и показује неуједначену расподјелу моћи унутар друштва.

- Циљ родног буџетирања јесте да различити утицаји које буџет има на жене и мушкарце постану јасно видљиви и да буџет претвори у инструмент који ће подстицати равноправност полова - наводи Лукачева.

Она је истакла да је Џендер центар Владе Републике Српске, као и ранијих година, организовао савјетовање за јединице локалне самоуправе, да би се наставила и ојачала сарадња у испуњавању обавеза према Закону о равноправности полова у БиХ и другим домаћим и међународним стандардима за равноправност полова.

Савјетовање се реализује уз подршку Агенције УН за родну равноправност и оснаживање жена.