latinica  ћирилица
20/05/2015 |  11:48 | Аутор: СРНА

Њемачка: Милиони путника блокирани због штрајка машиновођа

Милиони путника суочавају се с кашњењем у Њемачкој након што су машиновође ступиле у штрајк, захтијевајући веће плате и права преговора

Сваки други воз на дугим релацијама и стотине градских и приградских линија су отказани након што је синдикат машиновођа ГДЛ продужио штрајк на путнички саобраћај.

Теретни саобраћај заустављен је јуче.

Ово је девети штрајк за посљедњих 10 мјесеци који је погодио државну њемачку жељезницу "Дојче бан". Страхује се да би овај штрајк могао да кошта Њемачку око 100 милиона евра дневно, али ће бити оштећен и имиџ Њемачке као снажне индустријске земље.

Удружење послодаваца БДА и кровна синдикална организација ДГБ осудили су штрајк мађиновођа, рекавши да је отишао предалеко.

У саопштењу БДА наводи се да је причињена штета цјелокупној привреди, јер челичане, инжењерија и аутомобилска индустрија практично зависе од теретног жељезничког саобраћаја.

"ГДЛ држи кориснике жељезнице као таоце због својих егоистичних разлога само да би имали већу моћ", рекао је предсједник БДА Инго Крамер.

ГДЛ није саопштио колико ће штрајк трајати, осим да ће бити дужи него претходни, који је трајао седам дана и био је најдужи у историји Дојче бана.

Синдикат тражи повећање плата од пет одсто, скраћење радне седмице и право заступања других радника у компанији, као што је особље у возовима.

"Дојче бан" је предложио повећање плата од 4,7 одсто и једнократну исплату од 1.000 евра, али је одбио захтјев да ГДЛ преговара за друге раднике.