latinica  ћирилица
20/05/2015 |  11:04 | Аутор: Б92

Састанак Груевског и Заева без резултата

Састанак са европским посланицима у Стразбуру лидера владајуће странке ВМРО-ДПМНЕ и премијера Македоније и опозиционог СДСМ завршен је јутрос без резултата.

Разговори о рјешавању политичке кризе у Македонији трајали су више од десет сати, пренијели су македонски медији.

Премијер Македоније Никола Груевски и лидер СДСМ Зоран Заев одвојено су обавјестили европског комесара Јоханеса Хана и посланике Едуарда Кукана, Иву Вајгла и Ричарда Ховиа о о стању у Македонији уочи данашње пленарне расправе у Европском парламенту.

Извјестилац ЕП за Македонију Иво Вајгл рекао да сусрет није био узалудан, пренели су македонски медији.

У штуром саопштењу "европске тројке" која посредује у преговорима, објављеном јутрос у Стразбуру, наводи се да посланици Европског парламента Вајгл, Едуард Кукан, Ричард Ховит и комесар за сусједство и проширење Јоханес Хан поздрављају напоре Груевског и Заева да раде у правцу постизања договора.

Наводи се и да су ти договори у интересу свих грађана Македоније, те да двојица лидера чине напоре да рјешавају изазове проистекле из кризе у складу са европским стандардима.

Потврђена је приврженост Груевског и Заева процесу европских интеграција и демократским принципима и сагласни су да је интерес земље на првом мјесту.

Европски посланици и комесар Хан поздравили су искрену дискусију о кључним питањима, а сви саговорници слажу се да је наставак дијалога од пресудног значаја, каже се у саопштењу о резултатима дијалога лидера водећих македонских политичких странака.

Преговори су трајали 10 сати и завршени су у 3,30 послије поноћи. Груевски и Заев су послије састанка из зграде изашли на различите излазе.