latinica  ћирилица
20/05/2015 |  09:29 | Аутор: СРНА

Вашингтон мијења политику према Москви

Недавна посјета помоћника америчког државног секретара за европске послове Викторије Нуланд Москви сигналзирала је спремност Вашингтона да се придружи разговорима о Украјини у "нормандијском формату", пише америчка организација за геополитичке и стратешке анализе "Стратфор"

У извјештају ове организације наводи се да је посјета Нуландове "најновији показатељ" да је став Вашингтона о Украјини, као и његова улога у будућности те земље "подложна промјенама".

- Иако су амерички званичници током сукоба учествовали у разговорима с руским и украјинским колегама, недавне посјете и преговори на високом нивоу, без учешћа европских лидера, показују да Вашингтон жели већу и директнију улогу у разговорима о Украјини - истиче један од аналитичара "Стратфора".

Из ове организација подсјећају да су током протекле седмице високи амерички званичници одржали низ састанака с руским и украјинским лидерима. Нуландова се састала с предсједником и премијером Украјине Петром Порошенком и Арсенијем Јацењуком, а нешто раније, у пратњи државног секретара Џона Керија, разговарала је и с највишим руским званичницима у Сочију.

За разлику од претходне реторике, која је била усмјерена против Русије, Кери и Нуландова, током посјете Русији, нису помињали питање статуса Крима, као ни подршку Русије источној Украјини, већ је разматрано питање неопходности присуства ОЕБС-а на украјинској граници, преноси "Спутњик".

Што се санкција тиче, кажу аналитичари, Вашингтон би могао да буде спреман на компромис.

- Вашингтон ће укинути санкције Русији када америчка администрација то буде одлучила, док санкције од ЕУ могу бити укинуте само уколико се све чланице Уније сложе с тим - истичу аналитичари.

"Стратфор" сматра да, уколико Вашингтон одлучи да укине санкције Русији, то ће се десити постепено, почев од најблажих, као што је укидање забране путовања појединцима.