latinica  ћирилица
20/05/2015 |  09:14 | Аутор: СРНА

Јусуфспахић: Ником није забрањено да иде у џамију у Србији

Слобода вјероисповести муслимана у Србији није угрожена и никоме није забрањено да иде у џамију или да клања, рекао је муфтија Мухамед Јусуфспахић
Мухамед Јусуфспахић - Фото: ФОНЕТ
Мухамед ЈусуфспахићФото: ФОНЕТ

Поводом обиљежавања годишњице постојања Исламске заједнице у Србији, Јусуфспахић је рекао да је кнез Михаило прије 147 година признао не ислам, већ слободу вјероисповијести, коју муслимани и данас уживају "некад мање, некад више".

Он је на трибини "Исламска заједница - 147 година послије" навео да се и данас, међутим, поставља питање враћања Бајракли џамије муслиманима Београда, што како је навео, није случај с другим вјерским заједницама.

- То ће ићи другима на срамоту, али имаћемо ми и своју срамоту у вези са Исламском заједницом на овим просторима. Да ли ћемо имати исламску заједницу у Србији, или исламску заједницу Србије... уместо да то буде заједница свих Бошњака - нагласио је Јусуфспахић.

Сусрет овдашњих муслимана и хришћана није започео прије 147 година већ вјековима раније и то познанство је, каже он, дубоко укоријењено.

- Оно је дубоко укорењено у нашем бићу, али врло често је било повређивано хегемонијом једних према другима - рекао је Јусуфспахић, преносе београдски медији.

Професор Абдулах Нуман истакао је да су муслиманима у Београду данас неопходна вјерска и образовна инфраструктура, али и школован кадар.

- Нама је потребна и организациона инфраструктура, ће нам бити ослонац и што ће остати после нас. Мора се радити на организовању школства - рекао је Нуман.

Говорећи о проблему радикалног ислама, Нуман је рекао да се "плаши" због "надримуслимана" који продају "надриџихад".

- То нису најбољи муслимани и морамо се борити против те пропасти - рекао је Нуман.

Професор Раде Божовић рекао је да у сваком демократском друштву све признате вјероисповијести морају да имају једнак третман.

Он је навео и да се свака заједница која добије своје институције по правилу бирократизује, и изразио наду да то неће бити случај са исламском заједницом.

- Чувајте се тога, немојте се бирократизивати, чувајте вернике, јер без њих нема ни џамије - рекао је Божовић.