latinica  ћирилица
20/05/2015 |  09:07 | Аутор: Политика

Мистрали умјесто у Русију иду у Кину

Могућа нагодба Париза и Москве о судбини носача хеликоптера. Француска би новог купца могла да пронађе у Азији
Носач хеликоптера Мистрал (архива) -
Носач хеликоптера Мистрал (архива)

Француска се озбиљно мучи да ријеши случај "Мистрал". Носачи хеликоптера, прављени по руској мјери, од којих је један већ завршен, остали су "заробљени" у француском бродоградилишту због санкција Запада Москви и сасвим је неизвјесно шта ће на крају с њима да се догоди.

Француска и Русија су 2011. године склопиле уговор о изградњи два носача хеликоптера који су крајем 2014. и 2015. требало да буду испоручени Москви. Украјинска криза из темеља је уздрмала односе Запада и Русије. А Французи су у томе – с уговором о изградњи два носача хеликоптера вриједна 1,2 милијарде евра – били колатерална штета.

Под притиском савезника Париз је морао да одложи испоруку једног носача – "Владивосток" – уз образложење да ће коначна одлука бити донијета у зависности од рјешавања украјинске кризе. Лијеп одговор, али за Русију неприхватљив. Уговор је прецизирао да први "мистрал" треба да буде испоручен 14. новембра 2015. године – у сваком другом сценарију Француска је губитник, јер треба да плаћа "пенале". За сваки мјесец закашњења пет милиона евра.

Званична Москва, мора се признати, дјеловала је мирно показујући велико разумијевање за Француску која се нашла између чекића и наковња. Паризу је понуђено најједноставније рјешење: ако не испоручите бродове вратите новац, увећан за одштету због закашњења.

Париз је мјесецима одуговлачио с одговором понављајући да није зрео тренутак за испоруку бродова Русији. И онда је коначно услиједила понуда: Француска је спремна да Русији врати 785 милиона евра. Уз услов да се Москва, у писаној форми, обавеже да неће правити проблем у случају да "мистрали" буду продати неком другом купцу.

Испоставило се да овај други услов за Москву није никакав проблем. Француски носачи авиона, тврде војни експерти, нису нешто без чега руска морнарица не може. Скупи су тако да би, у случају поврата новца, Русија могла да га утроши на неке друге војне пројекте.

Спорна је, наравно, количина новца који је Париз спреман да врати. Руска рачуница је прилично другачија и она каже да Француска треба да исплати више од 1,1 милијарде евра.

У причу о "мистралу" посљедњих дана убацују с још неки важни детаљи. Прво су француски медији објавили изјаве тамошњих званичника да ови носачи хеликоптера не могу да се дају на употребу француској морнарици јер би преправке коштале неколико стотина милиона евра. У "Фигару" појавила се, затим, прича да би мистрале требало пребацити у неки забити водени кутак планете и тамо их потопити. На крају, у "Монду" је лансирана и варијанта да би бродове требало исјећи и продати као старо гвожђе. Овај подухват коштао би скромних око 20 милиона евра.

Испоставља се, међутим, да најновије приче о судбини ова два носача хеликоптера имају дубљу позадину. Посљедњих мјесеци Париз није сједио скрштених руку и трудио се свим силама да пронађе неког новог купца за "мистрале". На списку потенцијалних купаца били су: Бразил, Канада, Данска, Холандија, Индија и Кина.

Изгледа да је међу овим државама најозбиљнији кандидат Кина која ужурбано јача своју ратну морнарицу а носачи хеликоптера одлично би се уклопили у војну доктрину Пекинга на мору.

О оваквом завршетку приче с "мистралима" медији извјештавају с много задршке, али се коцкице полако склапају. Тако је руски информативни сервис Спутњик објавио да је планирана посјета два француска ратна брода Шангају. Један од ових бродова је носач хеликоптера "Мистрал аконит". Претпоставља се да би током боравка у Шангају кинески стручњаци могли детаљно да прегледају брод и послије тога дају зелено свјетло за куповину.

Једина препрека у овом француско-кинеском послу могла би да буде одлука ЕУ из 1989. о забрани продаје оружја Кини. Медији, међутим, указују да би и та препрека могла да буде лако "прескочена". Француска може да испоручи Пекингу бродове без наоружања које би касније, заобилазним путем, ипак стигло у кинеска руке.