latinica  ћирилица
20/05/2015 |  08:55 | Аутор: СРНА

Промовисан зборник радова "Украјинско питање данас"

У Центру за културу Дервента промовисан је зборник радова "Украјинско питање данас", приређивача Зорана Милошевића, у којем је објављено 13 текстова од 12 аутора из Русије, Бјелорусије, Србије и Републике Српске.
Дервента: Промоција зборника радова "Украјинско питање данас" - Фото: СРНА
Дервента: Промоција зборника радова "Украјинско питање данас"Фото: СРНА

Милошевић је на промоцији рекао да је идеја да се приреди зборник радова настала у Бјелорусији када је у октобру 2014. године водио разговоре о проблемима у Украјини са професорима Кирилом Шевченком и Александром Гронским.

- Оцијенили смо да је потребно додатно освјетљење "украјинског питања", јер на Балкану нема довољно знања о овом проблему. Сматрамо да постоје паралеле у дезинтеграцији српског и руског етничког простора, при чему су дезинтегратори имали више успјеха међу Србима - додао је Милошевић.

Према његовим ријечима, велику подршку реализацији овог зборника дао је и српски академик Иван Чарота из Минска, те преводиоци који су радове са других језика превели на српски.

Срђан Перишић, један од заступљених аутора текстова, рекао да је на промоцији да је објављени зборник јединствен у БиХ и окружењу који покушава дати одговоре на многа питања, а понајвише на дешавања у Украјини, те "повући" паралелу са дешавањима која су била или су захватила цијели Балкан.

Перишић је говорио и о јачању Русије у посљедње вријеме, те настојању западних сила на челу са САД да ослаби дање јачање и продор Русије.

О зборнику је говорио и професор Слободан Наградић, који је истакао да је ова књига значајна јер говори озбиљније о збивањима у Украјини, која су резултат историјског и друштвеног кретања, као и односа у некадашњој Русији и њеном "цијепању".

Он је додао да објављена књига даје генезу настанка украјинског проблема, који је вишевјековни и има сличности са збивањима у бившој Југославији.

Издавач књиге је "Центар академске речи" из Шабца, а рецензенти су Лазо Ристић и Момчило Суботић.