latinica  ћирилица
20/05/2015 |  08:51 | Аутор: СРНА

Лавров: Порошенко балансира између ЕУ и САД

Украјински предсједник Петро Порошенко балансира између ЕУ и САД из страха да се Вашингтон не окрене против Кијева, изјавио је руски министар спољних послова Сергеј Лавров
Сергеј Лавров - Фото: Beta/AP
Сергеј ЛавровФото: Beta/AP

Лавров је додао да Порошенко истовремено у разговорима с руским предсједником Владимиром Путином покушава да буде прагматичан и да рјешава питање смиривања ситуације у Украјини.

- Али када Порошенко телефоном разговара с Путином, или када су се водили разговори у 'нормандијском формату', он је, у неким питањима које је требало ријешити, покушавао да буде прагматичан - рекао је Лавров за "Росискују газету".

Говорећи о односу ЕУ према национализму у Украјини, Лавров је рекао да Европа свакако примјећује чињеницу да иза власти у Кијеву стоје радикали, реагујући "некако чудно", преноси "Спутњик".

- Закон о признавању херојства УПА /Украјинска устаничка армија, која се борила на страни Хитлера/ донесен је у Ради прије мјесец дана, управо у вријеме када је тамо био предсједник Пољске Бронислав Комаровски. Али он је ћутао. И тек кад се вратио у Варшаву, послије неколико дана, почео је да говори да то није у реду, и да су они убијали Пољаке, а ви сада, каже он, те људе проглашавате херојима - подсјетио је шеф руске дипломатије.

Он је додао да неки европски политичари у разговорима с њим говоре о "сложеној ситуацији у Украјини", али званично о томе ћуте.