latinica  ћирилица
20/05/2015 |  08:18 | Аутор: Б92

Дачић: У ЕУ постоји консензус о Србији

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић оцијенио је да готово постоји консензус о томе да Србија што прије треба да отвори поглавља у преговорима с ЕУ
Ивица Дачић, министар иностраних послова Србије (фото:  AP Photo/ Darko Vojinovic) -
Ивица Дачић, министар иностраних послова Србије (фото: AP Photo/ Darko Vojinovic)

Дачић је то рекао за "Глас Америке" осврћући се на састанак "Пријатељи Србије" који је у понедјељак одржан у Бриселу.

- Јуче је било свима јасно, да ми већ месецима причамо да у Европи заиста постоји један готово консензус везан за то да Србија треба што пре да отвори преговоре, да отвори поглавља и да је ту кључно питање Њемачка с којом треба разговарати везано за то шта је то по њиховом мишљењу довољно да Србија може да отвори преговоре - рекао је Дачић.

Он је оцијенио да сада "сву пажњу треба усмјерити на то да се с комесарима Федериком Могерини и Јоханесом Ханом и с нашим њемачким партнерима види у каквој смо фази".

Дачић је потврдио да је кључни политички критеријум за почетак преговора са ЕУ напредак у дијалогу с Приштином, али да то није нарочито праведно према Србији због тога што Србија није та од које све зависи.

Дачић је јуче изразио задовољство резултатима разговора с колегама из СЕ на састанку у Бриселу у уторак, као и скупа "Пријатељи Србије" на којем су се окупили министри спољних послова земаља чланица Европске уније.