latinica  ћирилица
20/05/2015 |  08:08 | Аутор: ТАНЈУГ

Индонезија: Спасено 374 мигранта

У индонежанску покрајину Ацех искрацала су се данас још 374 мигранта, које су спасили рибари.

Представник спасилачког тима Каирук Нова каже да се верује да мигранти долазе из Мијанмара. Рибари су прво спасили 102 лица из чамца на мору Малака стрејт области, укљуцуцјујици 30-оро деце и 26 жена. Он је додао да је касније ујутро, на обалу у граду Кута Биње доведено још 272-оје људи, преносе агенције.

Спасени су одведени у село Симпанг Тига у источном Ацеху. Предствник ацешке рибарске организације Теуку Ниак Идрус рекао је да су мигранти пронађени у дрвеном чамцу, даље од обале.

"Они су у јако лошем стању. Многи су болесни, а неки су рекли да су им пријатељи умрли од глади", навео је он, додајући да им локални становници доносе воду и храну, а лекари збрињавају болесне.

Спасавање се догодило, пошто су министри Малезије, Тајланда и Индонезије одржали састанке, на којима су разговарали о кризи миграната на бродовима у југоисточној Азији.

Око 1.500 муслиманских Рохингија из Нијанмара и Бангладеша, који беже од прогона и сиромаштва већ је стигло у Ацех, последњих неколико дана, пошто су их кријумчари напустили. На хиљаде њих остају напуштени у чамцима на мору, јер владе у региону мало чине да их спасу, упркос међународним молбама.