latinica  ћирилица
19/05/2015 |  19:46 | Аутор: Агенције

Слика уплаканог дјечака доноси несрећу!?

Слика "Уплакани дјечак" је дјело талијанског сликара Бруна Амадиа, а педесетих година 20. вијека је масовно дистрибуисана широм свијета и стекла је велику популарност.
Бруно Амадио (фото:pixgood.com) -
Бруно Амадио (фото:pixgood.com)

Постојало је много различитих варијација о теми уплаканих дјечака и дјевојчица.

Амадио је био школовани сликар и радио је у постратној Венецији као сликар и рестауратор, а повремено и слике за туристе. Под именом Ђовани Браголин насликао је најмање 65 оваквих радова који су били дистрибуисани широм свијета.

О овом сликару и његовим сликама кружи бизарна урбана легенда која наводи како су сви који су имали ову слику доживјели неку врсту невоље или несреће. Наводно је Амадио био фрустриран као умјетник, па је склопио пакт са ђаволом како би постигао успјех у друштву. Од тада је сликао само уплакану дјецу из локалног сиротиша које је изгорјело у пожару.

Бруно Амадио

Године 1985. британски Сан је објавио причу са једним ватрогасцем из Јоркшира, који им је испричао да је у свим кућама које су изгорјеле у пожару остајала нетакнута управо слика уплаканог дјечака.

Након те приче, часопис Сан почео је да добива позиве људи који су имали слична мистериозна искуства. Једна од њих је и Дора Мен из Мичама која је написала:

"Само шест мјесеци након што сам купила слику моју је кућу прогутао пламен. Све моје ствари су биле уништене, осим слике уплаканог дјечака."

И Роуз Ферингтон из Пристона је подијелила своје искуство са редакцијом овог часописа.

"Откако сам је донијела у свој дом 1959. године, изгубила сам мужа и три сина. То је превелика случајност", написала је Роуз.

Ова урбана легенда и данас инспирише људе и покреће бројне питања, а лист Сан је организовао и масовно прикупљање и спаљивање ових слика које су им доносили њихови читатељи.