latinica  ћирилица
19/05/2015 |  18:06 | Аутор: СРНА

Влада утврдила модел расподјеле штете у пољопривреди

Влада Републике Српске утврдила је данас на посебној сједници модел расподјеле средстава накнаде дијела штете у пољопривреди, у анималној и биљној производњи, у двије транше, за обухват штете до 5.000 КМ и више од 5.000 КМ, у износу од 12 милиона КМ.
Сједница Владе РС (Фото: Влада РС) - Фото: архив
Сједница Владе РС (Фото: Влада РС)Фото: архив

Средства за исплату накнаде дијела обезбијеђена су у Фонду солидарности за обнову Републике Српске и биће исплаћена на трансакционе рачуне корисника, пољопривредних газдинстава евидентираних у Регистру штете од поплава у пољопривреди, у двије одвојене транше, саопштено је из Бироа Владе за односе са јавношћу.

Прва транша од седам милиона КМ обухвата накнаду дијела укупних штета у биљној и анималној производњи које су процијењене на износе до 5. 000 КМ, а друга од пет милиона обухвата накнаду дијела укупних штета у биљној и анималној производњи које су процијењене на износе веће од 5.000 КМ.

Предложеним моделом накнаде дијела штете у пољопривреди, у првој транши, штете до 5. 000 КМ по газдинству, било би обухваћено 18. 987 газдинстава што чини 87,95 одсто укупног броја евидентираних газдинстава.

У другој транши, штете изнад 5.000 КМ по газдинству, било би обухваћено преосталих 2. 601 газдинство, што чини 12,05 одсто укупног броја евидентираних.