latinica  ћирилица
19/05/2015 |  17:51 | Аутор: СРНА

БиХ предсједава Комитету Савјета Европе

Министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак рекао је данас у Бриселу да је БиХ, која је релативно млада чланица Савјета Европе, почаствована што предсједава тако важном организацијом, али и одлучна да испуни све обавезе да би њено предсједавање било упамћено као успјешно.

Црнадак је нагласио да ће БиХ наставити да, као и њене претходнице, Азербејџан и Белгија, улаже максимум напора у мирно разрјешење криза којима су Европа и њено окружење погођени, посебно се фокусирајући на промоцију и заштиту људских права са посебним нагласком на заштиту права рањивих група, саопштено је из Министарства иностраних послова.

Црнадак је потом представио приоритете и програм предсједавања.

Он је истакао да ће главни приоритети БиХ бити Конвенција о спречавању и борби против насиља над женама у породици, Евпопска конвенција о култури и активности Савјета Европе у области културе кроз Европски филмски фонд, политика Савјета Европе према сусједним регионима и интеркултурални дијалог, док се остали приоритети односе на друштвену инклузију младих, ефикасност судства, право на образовање и приступ, "сајбер криминал", стратешки развој високог образовања и квалификацију стандарда, као и промоцију кампање Савјета Европе "Против говора мржње".

Црнадак је нагласио да ће истовремено предсједавање Србије ОЕБС-ом у 2015. години бити искориштено за подизање сарадње Савјета Европе и ОЕБС-а на још већи ниво, као и за унапређење сарадње двије сусједске земље, те да ће БиХ наставити да пружа подршку реформи Савјета Европе.

Током генералне дебате, Црнадак је, између осталог, изразио пуну подршку БиХ пуном поштивању основних принципа на којим почива Савјета Европе, а то су демократија, људска права и владавина права. Он је изразио пуну подршку БиХ усвајању докумената Савјета Европе чији је циљ јачање борбе против тероризма, екстремизма и радикализма.

Током министарског састанка потписана је и "Заједничка изјава о борби против тероризма".

Засједању Комитета министара СЕ претходио је неформални састанак тзв. Петорке који је био прилика да се изрази афирмативна подршка предсједавању БиХ Комитетом министара Савјета Европе и предсједавању Србије ОЕБС-ом, те истакну најзначајни изазови са којим ће се двије организације сусретати у наредним мјесецима.