latinica  ћирилица
19/05/2015 |  16:20 | Аутор: Агенције

Хаг- Сокановић: Логоре за несрбе у Приједору контролисала полиција РС

Свједок одбране Саво Сокановић изјавио је на суђењу Ратку Младићу пред Хашким трибуналом, да су логори за несрбе у околини Приједора које је обишао лета 1992, били "под контролом" полиције, а не војске, Републике Српске.

"Та три логора била су под контролом Министарства унутрашњих послова и Центра јавне безбедности Приједор", рекао је Соковић о логорима Омарска, Кератерм и Трнопоље, које је, као официр за морал Главног штаба ВРС, обишао 3. августа 1992, пратећи групу страних новинара.

Током унакрсног испитивања, тужилац Артур Тралди тврдио је да је сведок за вријеме посјете знао да је велики број цивила затворен без икаквог правног основа.

"Не могу поуздано тврдити, јер затвори и ратни заробљеници нису били у нашој надлежности", одговорио је Сокановић.

Пошто му је заступник оптужбе предочио документ Првог крајишког корпуса ВРС о томе да је "велики број људи затворен без разлога", Сокановић је узвратио: "Тако пише, али не пише ко их је заробио... Пише и да таквом стању доприноси Центар јавне безбједности Приједор на челу са Симом Дрљачом".

Дрљачу, кога је Трибунал био оптужио за ратне злочине у Пријдору, убиле су 1996. међународне снаге у БиХ, при покушају да га ухапсе.

На питање да ли је знао да је, десетак дана прије његове посјете логорима, у Кератерму био почињен маскр над око 150 заробљеника, Сокановић је одговорио: "Часни суде, нисам имао никаква сазнања о томе што се догодило... да су десетак дана прије доласка међународног Црвеног крста и новинара извршена нека убиства у затвору Кератерм".

Младићев свједок негирао је и да је видео собу број три у којој је то масовно убиство било почињено.

"Ја нисам ни у једној соби и ни у једном објекту видео трагове крви", рекао је сведок и додао да су новинаре по логорима водили представници приједорске полиције.

Свој доказни поступак, Младићева одбрана наставиће сутра. Генерал Младић оптужен је и за геноцид у Сребреници, терорисање становништва Сарајева дуготрајним гранатирањем и снајперисањем и узимање као талаца припадника Унпрофора, 1992-95.