latinica  ћирилица
19/05/2015 |  16:05 | Аутор: СРНА

Суд у Стразбуру се не бави имовином Срба у Хрватској

Адвокатска канцеларија Ристић, која пред Судом за људска права у Стразбуру заступа 20 великих компанија и појединце из Србије који траже враћање имовине у Хрватској, саопштила је да због нагомилавања предмета из свих дијелова Европе и процедура ниједна жалба из Србије није ни дошла до суднице.

Адвокат Зоран Ристић појаснио је да према правилу 47, које је ступило на снагу 1. јануара 2014. године, представници Хрватске у секретаријату суда могу да одбаце представку као неисправну или непотпуну.

"То значи да представке српских грађана и правних лица уопште не стижу до судија, које би о њима мериторно одлучивале, већ се поступак зауставља у секретаријату, а на ту одлуку секретаријата не постоји право жалбе", навео је Ристић.

Он је указао да оштећени држављани Србије и правна лица, да би уопште стигли до Стразбура, морају да прођу процедуру од општинског, односно трговачког до Уставног суда у Хрватској, за шта је потребно од седам до девет година и оцијенио да је то унапријед изгубљена битка.

"Све то само да би били одбијени и прије мериторног одлучивања. Морамо да дигнемо глас и спријечимо то да се права на имовину обичног грађанина не остварују", навео је Ристић и додао да ово није напад на Хрватску, већ жеља да се унаприједе права грађана Србије.

Он је поручио да се грађанима Србије имовина у Хрватској мора вратити и да за њих морају важити исти услови, као и за остале грађане Европе, преносе београдски медији.