latinica  ћирилица
19/05/2015 |  16:02 | Аутор: ТАНЈУГ

Пронађено Рибентропово писмо Зоргеу

У једној антикварници у Токију недавно је пронађена рођенданска честитка коју је министар спољних послова нацистичке Њемачке Јоахим фон Рибентроп 1938. године упутио Рихарду Зоргеу, не знајући да је он заправо совјетски шпијун.
Рибентропово писмо (wikipedia.org) -
Рибентропово писмо (wikipedia.org)

Јоахим фон Рибентроп је у писму, поводом Зоргеовог 43. рођендана, похвалио његов "изванредан допринос" амбасади Њемачке у Токију и истакао колико повјерење Нијемаца ужива, наводе историчари додајући да је самим тим Зорге био изузетно драгоцјен Совјетима.

"Писмо је из периода прије Другог светског рата. Занимљиво је јер вам пружа могућност да видите колико је било повјерење нациста у Зоргеа", рекао је продавац књига у антикварници у Токију Јошио Окудаира, пренио је АФП.

Рибентроп, чија је фотографија пронађена заједно са писмом, био је нацистички министар спољних послова од 1938. до 1945. године.

Хитлеров режим, заправо, није знао да је Зорге упозорио Совјете да се нацисти припремају да погазе пакт о ненападању и умарширају у Совјетски савез.

Зорге, који је под плаштом новинара и аташеа за штампу радио у њемачкој амбасади у Токију, успоставио је шпијунску мрежу у предратном Токију и извјештавао Москву о плановима нацистичке Њемачке и империјалистичког Јапана.

Иако је Зорге био њемачки држављанин и члан нацистичке партије, дио свог дјетињства провео је у СССР-у и био посвећени комуниста који је касније почео да шпијунира за Москву.

По налогу СССР-а, 1933. године преселио се у Јапан као дописник листа Франкфуртер цајтунг.