latinica  ћирилица
19/05/2015 |  15:57 | Аутор: СРНА

Сјећање на саборце Вишеградске бригаде

Полагањем вијенаца на споменик погинулим борцима Војске РС и прислуживањем свијећа на Војничком гробљу, у Вишеграду су данас обиљежене 23 године од формирања Вишеградске пјешадијске бригаде.
Вишеград - помен - Фото: СРНА
Вишеград - поменФото: СРНА

Први командант Вишеградске бригаде Драго Гавриловић рекао је да су се Срби у Вишеграду двије године прије почетка рата сусретали са терористичким акцијама муслиманских екстремиста.

"За одбрану српства у граду на Дрини животе су дали најмлађи синови српског народа, који су били стари од 20 до 35 година", рекао је Гавриловић.

Предсједник Предсједништва Борачке организације Милисав Васић подсјетио је да је за слободу Републике Српске и Вишеграда сваки десети припадник Вишеградске бригаде дао свој живот.

"Борачка организација ће његовати слободарске традиције српског народа и обиљежавати сваке значајне датуме", рекао је Васић.

Начелник општине Вишеград Славиша Мишковић рекао је да је Вишеградска бригада Војске Републике Српске била мала по бројном стању, али не и по јунаштву, јер су за слободу српског народа живот дала 144 припадника Војске РС.