latinica  ћирилица
19/05/2015 |  15:53 | Аутор: СРНА

Шековићи - Обиљежен дан Прве бирчанске бригаде

Парастосом за погинуле борце у Одбрамбено- отаџбинском рату и полагањем цвијећа на централно Спомен-обиљежје и у спомен-соби погинулим борцима ВРС, у Шековићима је данас обиљежено 23 године формирања Прве бирчанске пјешадијске бригаде ВРС.
Шековићи - помен - Фото: СРНА
Шековићи - поменФото: СРНА

Цвијеће су положили начелник општине Шековићи Будимир Нинић, делегације Борачке организације Републике Српске и општина у регији Бирач, те представници Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила општине Шековићи.

Бригада је формирана 19. маја 1992. године, а на њеном ратном путу за одбрану Републике Српске живот је дало 327 припадника те јединице.

Предсједник Скупштине Борачке организације Прве бирчанске пјешадијске бригаде Недељко Радивојевић рекао је да је та бригада прва крупнија војна формација која је формирана у Бирчу. Он је додао да је њен основни задатак био одбрана територије Бирча, а касније је из ове бригаде израстао Дрински корпус.

Радивојевић је истакао да Борачка организација његује тековине Прве бирчанске пјешадијске бригаде и сјећање на погинуле борце те бригаде.

"Ево након неколико година необиљежавања тог за нас веома битног датума успјели смо да се организујемо и да на пригодан начин обиљежимо дан формирања бригаде", рекао је Радивојевић.

Осим одбране територије Бирча, припадници бригаде борили су се на ратиштима широм Републике Српске, од сарајевског и крајишког ратишта, до Херцеговине и Посавине, свугдје гдје је требало бранити српска подручја, рекао је Радивојевић.

Парастос погинулим борцима служен је у цркви Покрова Пресвете Богородице у Шековићима.