latinica  ћирилица
19/05/2015 |  15:11 | Аутор: Б92

Николић послао платформу Вучићу

Иако још нема званичних потврда, према сазнањима Б92, платформа предсједника Србије о Косову и Метохији је стигла у кабинет премијера.

Према сазнањима Б92, предсједник Србије Томислав Николић је послао платформу за КиМ у Владу Србије, али тамо тврде да не знају ништа о њеној садржини. Ипак, платформа је, према информацијама Б92, стигла у кабинет премијера Александра Вучића, а познате су и поједине одредбе платформе.

Приједлог Николића за рјешавање проблема на Косову и Метохији садржи идеје међу којима је она о давању широке аутономије са многим овлашћењима, али не и независност јужној српској покрајини и аутономно судство.

Посебно занимљив дио се односи на сјевер Косова, који би требало да се третира у складу са Уставом Србије, док би територија изван сјевера, односно изван дијела на ком треба да се образује Заједница српских општина имала третман који су Албанци имали за вријеме СФРЈ.

Без обзира на овакве информације, ни у Влади ни у Предсједништву нису жељели да прокоментаришу текст платформе, а ништа више није речено ни у СНС.

Познато је да Албанци желе потпуну независност Косова, а Србија на то неће пристати, сматра некадашњи министар за КиМ Горан Богдановић. Он додаје и да би ово био 13. декларативни документ који се доноси, а послије сваког Србима је бивало лошије и бивало их је мање.

- Посебно се то односи на ситуацију на преговорима у Бечу, гдје смо нудили више од аутономије, а мање од независности, а они су то одбили. Враћати се на тај период и на Устав из 1974. године је смијешно и губљење времена - сматра Богдановић.

Док је писао платформу, Николић је изјављивао да неће писати оно што Влада не може да спроведе.

Предсједник Србије је већ имао неслагања са Владом у погледу Косова и Метохије када је крајем 2012. предложио платформу у којој је стајала формулација да "ништа није договорено док све није договорено".

Пошто је текст на премијеровом столу послије тога требало би да буде усвојена на сједници Владе, а онда да се о њему изјасни српски парламент, наводи Б92.