latinica  ћирилица
19/05/2015 |  14:43 | Аутор: СРНА

Вијеће народа није подржало одлуку Клуба Бошњака

Вијеће народа Републике Српске није подржало одлуку Клуба бошњачког народа о покретању процедуре за заштиту виталног националног интереса на Декларацију поводом захтјева за оцјену уставности Закона о празницима Републике Српске пред Уставним судом БиХ.
Вијеће народа - Фото: СРНА
Вијеће народаФото: СРНА

Предсједавајући Вијећа народа Нада Тешановић рекла је да ће заједничка комисија Народне скупштине и Вијећа народа Републике Српске разматрати ову одлуку, највјероватније у понедјељак, 25. маја.

- Ако се не договоримо, онда одлука иде ка Уставном суду Републике Српске - додала је Тешановићева након сједнице Вијећа народа.

Потпредсједавајући Вијећа из реда бошњачког народа Кемо Чамџија рекао је да је питање заштите виталног националног интереса покренуто јер Бошњаци 9. јануар - Дан Републике Српске не доживљавају као свој празник, те да је то вјерски празник.

Он је додао да је доношење Декларације било беспотребно и да представља притисак на правосуђе БиХ и ентитета, те да прејудицира рјешења која ће евентуално донијети Уставни суд БиХ разматрајући апелацију члана Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића.

Чамџија је подсјетио да је Клуб Бошњака и раније покретао питање заштите виталног националног интереса на Закон о празницима Републике Српске, али да је Уставни суд Српске то одбио.

Предсједник Клуба Срба Перо Петровић рекао је да је Декларација акт који не производи правна дејства, те да није било потребе покретати питање заштите виталног националног интереса.

Вијеће народа Републике Српске једногласно је подржало именовање Ирене Мојовић за судију Уставног суда Републике Српске, а коју је предложио предсједник Републике Српске Милорад Додик.