latinica  ћирилица
19/05/2015 |  14:02 | Аутор: ТАНЈУГ

Укинут притвор двојици Срба, не и Ивановићу

Двојици Срба, Александру Лазовићу и Небојши Вујачићу који се терете за убиство и покушај убиства 2000. године у Косовској Митровици данас је укинут притвор и они ће се бранити са слободе, изјавио је адвокат Небојша Влајић.
Оливер Ивановић - Фото: Бета
Оливер ИвановићФото: Бета

Влајић је рекао да им је укинута мјера судског притвора и замијењена блажом мјером пошто су саслушани сви свједоци који се односе на њих.

- Они су сада дужни да се три пута недјељно јављају у полицијску станицу, да предају пасош и не смију да се приближавају свједоцима тужилаштва, рекао је Влајић у изјави Тањугу.

Вујачић и Лазовић обухваћени су јединственом оптужницом, којом су истовремено оптужени Илија Вујачић, лидер Грађанске иницијативе Оливер Ивановић и Драгољуб Делибашић, пензионисани пуковник МУП-а Србије.

Ивановић је оптужен да је починио кривично дјело ратног злочина над цивилним становништвом 1999. године, а запријећена казна за то дјело је од пет година, до доживотне робије.

И осталој четворици Срба Драгољубу Делибашићу, Илији и Небојши Вујачићу и Александру Лазовићу оптужницом пријете вишегодишње казне затвора ако на суду буду потврђени наводи оптужнице за убиство и покушај убиства.

Пети међу њима, Илија Вујачић, од почетка суђења се брани са слободе.

Сва петорица оптужених Срба, којима је суђење почело 18. децембра 2014. године, изјаснили су се раније да нису криви за дјела која им се стављају на терет.

Суђење петорици оптужених Срба наставља се сутра саслушавањем свједока оптужбе Вјолце Ајети.

Међународним судским вијећем Основог суда у Митровици предсједава судија из Румуније Роксана Комша.