latinica  ћирилица
19/05/2015 |  13:27 | Аутор: СРНА

Додик: До краја јуна добојским привредницима шест милиона КМ (ВИДЕО)

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас у Добоју да ће до краја јуна у виду гранта бити додијељено шест милиона КМ помоћи добојским привредним субјектима који су претрпјели штету у прошлогодишњим поплавама.

Додик је, након састанка са локалним привредницима, којем су присуствовали и министар индустрије, енергетике и рударства Петар Ђокић, министар финансија Републике Српске Зоран Тегелтија, те градоначелник Добоја Обрен Петровић, рекао да је договорено да град Добој затражи кредитно задужење код банака у висини три милиона КМ и да се на тај начин кумулирају средства на око 10 милиона КМ као грант локалним привредницима.

- Овдје смо изнијели намјеру да Српска обезбиједи кроз било који вид додатних 50 милиона КМ до краја године или у почетку идуће, и као грант додијели привредницима на простору поплављених општина у Српској да би они могли опоравити своју дјелатност, навео је Додик и додао да је на састанку оцијењено да оно што је данас договорено и што ће бити реализвано већ у јуну, је отприлике довољно за основну рехабилитацију неких предузећа.

Додик је навео да би за санацију штете привредници у Добоју до краја године и првих неколико мјесеци идуће добили око 20 милиона КМ.

ОБНОВА ШКОЛЕ УСПЈЕШНО ЗАВРШЕНА ЗАХВАЉУЈУЋИ ДОНАЦИЈИ ВЛАДЕ СРБИЈЕ

Додик је рекао да је пројекат обнове Основне школе "Вук Караџић" у овом граду након поплава успјешно завршен, захваљујући донацији Владе Србије.

- Задовољство је видјети да смо успјели. Данас када сте овдје не може да вас обузме ништа друго осим оптимизма, да смо успјели и показали способност да изградимо, санирамо школу, и да данас у њој ученици имају готово боље услове него раније, рекао је Додик.

Фото: Срна

Он је навео да је у данима поплава све било депресивно и изгледало је готово немогуће да се санира, а сада је пројекат завршен успјешно, захваљујући донацији Владе Србије.

Министар просвјете и културе Српске Дане Малешевић рекао је да је, што се тиче грађевинског дијела, све уредно, али да је у поплавама страдала и опрема коју је школа имала.

- Рачунаре су набавили, али недостаје друга опрема која се тиче техничког образовања, и у наредном периоду мораћемо настојати да се тај дио набави, да би дјеца имала потпуно задовољство учења у овој школи, нагласио је Малешевић.

Директор Основне школе "Вук Караџић" Милан Гојковић изразио је задовољство, јер се годину након катаклизме која је задесила Добој у овој школи редовна настава изводи у генерално санираном објекту, у који је уложено око 800.000 КМ.

ЗА САНИРАЊЕ ПОРОЂАЈНЕ САЛЕ 200.000 КМ

Предсједник Додик обећао је да ће Кабинет предсједника донирати 200.000 КМ за потребе порођајне сале Службе за гинекологију и акушерство Болнице "Свети апостол Лука". Нагласио је да је добојска болница одиграла велику улогу током прошлогодишњих поплава у овом граду, када није пружала само здравствене услуге, већ и смјештај угроженом становништву.

- Тих дана било је потребно обезбиједити да породиље и мајке буду на прави начин збринуте", рекао је Додик током обиласка Болнице "Свети апостол Лука.

Фото: Срна

Он је изразио задовољство чињеницом да ће се помоћи породилишту које је друго у Републици Српској по броју порођаја.

Директор Болнице Владо Ђурђевић захвалио је предсједнику Српске за посредовање код Владе Србије захваљујући којем је током посјете премијера Србије Александра Вучића Добоју ова здравствена установа добила 400.000 КМ за санацију Службе за гинекологију и акушерство.