latinica  ћирилица
19/05/2015 |  12:46 | Аутор: СРНА

Дачић: Људска права Срба на Косову испод свих стандарда

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић оцијенио је данас да се Европа суочава са великим изазовима у одржавању мира и стабилности на својој територији, али да то никако не смије у сјенку ставити питања људских права која су за Србе на Косову и Метохији испод свих стандарда.
Ивица Дачић, министар иностраних послова Србије (фото:  AP Photo/ Darko Vojinovic) -
Ивица Дачић, министар иностраних послова Србије (фото: AP Photo/ Darko Vojinovic)

Дачић је, говорећи на министарском састанку Савјета Европе, указао да занемаривање људских права може довести до још већих турбуленција на континенту и указао на тежак положај на ком се налази српска заједница на Космету.

"Србија подржава сваки ангажман Савета Европе који има за циљ унапређење стандарда Савета Европе на Косову и Метохији на добробит свих људи који тамо живе, а који је, истовремено, у складу са међународно - правно обавезујућим документима, пре свега Резолуцијом Савета безбедности УН 1244", рекао је Дачић.

Он је, осврнувши се на чињеницу да је Савјет Европе настао прије седам деценија окончањем Другог свјетског рата, нагласио да тај јубилеј опомиње на опрез и на правовремено препознавање појава које имају потенцијал да проузрокују нестабилност и угрозе мир у Европи, саопштено је из Министарства спољних послова.

"Ксенофобија, популизам и шовинизам су феномени са којима се свет данас суочава, а Европа тога никако није поштеђена. Терористички напади у Паризу и Копенхагену, као и у Зворнику и Куманову, су нам, нажалост, на најгори начин илустровали брутални облик њиховог испољавања, и послужили као опомена да се овим појавама треба одлучно супротставити", нагласио је Дачић.

Он је нагласио да је још актуелна криза у Украјини све заједно опоменула колико демократска безбједност може бити крхка и како политички конфликти могу ескалирати у оружане сукобе.

"Ситуација у Украјини налаже да мир и стабилност буду одређени као приоритетни циљеви. Србија је подржала и наставиће да подржава директне ангажмане редовних и ад хок тела Савјета Европе, који, у оквирима својих мандата заштите људских права, имају за циљ допринос решавању кризе", поручио је шеф српске дипломатије.

Он је честитао БиХ преузимање предсједавања Комитетом и нагласио да у обављању те важне функције може рачунати на сваку неопходну врсту помоћи и подршку Србије.

"Наша земља са посебним интересом и симпатијама гледа на предсједавање Комитетом министара Савета Европе од земље из региона, као што ће то бити случај у наредних шест месеци", рекао је Дачић.