latinica  ћирилица
19/05/2015 |  12:42 | Аутор: СРНА

Иванић: ЕУ је будућност БиХ

Предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић рекао је да је ЕУ једина будућност БиХ.
Сарајево: "Партнерство за нови приступ ЕУ - кораци ка напретку" - Фото: СРНА
Сарајево: "Партнерство за нови приступ ЕУ - кораци ка напретку"Фото: СРНА

Прије почетка конференције "Партнерство за нови приступ ЕУ - кораци ка напретку", Иванић је рекао да је БиХ мјесто у ЕУ и да не види њену ни политичку ни економску перспективу без уласка у ЕУ.

Истакао је да је вријеме да се пређе на дјела, да се направи први круг реформи, нађе механизам координације, ријеши проблем "Сејдић-Финци" и добије статус кандидата.

Иванић је истакао да предсједавање БиХ Комитету Савјета Европе, неће посебно помоћи на путу ка ЕУ, јер БиХ мора да ради на реформама.

- Предсједавање Комитету Савјета Европе може помоћи да се слика о БиХ учини бољом, да будемо схваћени озбиљније, ако тај посао будемо добро радили - нагласио је Иванић, изразивши наду да ће Министарство иностраних послова БиХ то знати искористити.

Мартин Рагуж, представник Демократске иницијативе за Европу, која је и организатор данашње конференције, истакао је да БиХ нема времена за неодговорне и некредибилне политике, већ да мора да уреди јасан план реформи и пројеката, као и шта ће, у том смислу, да раде поједине институције.

- Надам се да ће из Парламента БиХ данас отићи позитивна порука да у партнерству са Европом, БиХ може да буде дио одговорног демократског свијета - рекао је Рагуж, додавши да је нужан мониторинг оног шта је урађено и ко стварно проводи реформе.

Британски амбасадор у БиХ Едвард Фергусон рекао је да су представници Њемачке и Велике Британије прије неколико мјесеци у Сарајеву говорили о важности Парламента БиХ као једног контролног механизма који ће приморати владе да буду одговорне у креирању својих политика.

Фергусон је рекао да му је задовољство да види да су парламенти преузели иницијативу и мисли да ће то у наредним мјесецима водити ка једном значајном напретку.

- Поручио је да је ово једна од посљедњих шанси за БиХ.