latinica  ћирилица
19/05/2015 |  12:34 | Аутор: РТРС

Ђоковић: Отац ме није тјерао да тренирам тенис

Најбољи тенисер свијета Новак Ђоковић, гостујући на радију у Милану, изјавио је да га отац ниакда није тјерао да тренира тенис.

Том приликом Новак је рекао да је прочитао књигу Андреа Агасија.

Некадашњи амерички тенисер је у својој аутобиографији признао да се дрогиграо, али и да је имао тешке тренутке са оцем који га је тјерао да се бави тенисом, преноси Б92.

Ђоковић је истакао да је тенис био његов избор и да је срећан што је изабрао да се бави спортом који највише воли.

"Прочитао сам Агасијеву књигу. Добро је написана. Лијепо је видјети да је Агаси био искрен. Говорио је о свему, али је мени као спортисти било и жао јер је узимао ствари које су недозвољене у нашем спорту. Али, то је на крају крајева његов избор, а у књизи је написао и да је имао много проблема са оцем. То није лако. Њега је отац тјерао да игра тенис. Ја сам имао среће јер мене отац никада није тјерао када сам био мали. Дао ми је могућност избора, увијек ме је подржавао и када сам одлучио да се бавим тенисом и рекао му да хоћу да будем најбољи на свијету, рекао ми је: 'Ок, сада мораш да преузмеш одговорност за оно што си рекао'. Сви људи праве избор у животу. Моје је био да играм тенис, преузео сам одговорност и волим овај живот, даје ми много задовољства", рекао је Ђоковић.

Новак је у недјељном финалу Мастерса у Риму побиједио Федерера са 2-0 и тако освојио већ пету титулу у 2015. години.

"Роџер је веома талентован тенисер. Покушао сам да га помјерам по терену у недјељном финалу, како бих га онемогућио да погађа тамо гдје жели. Прошла недјеља је била сјајна за мене. Нисам много спавао послије побједе, одмах сам сјео у ауто и дошао у Милано. Волим Италију, често долазим овдје и увијек када играм у Риму је сјајна атмосфера, може да се осјети страст Италијана према спорту", рекао је Новак и одговорио како тако добро говори италијански језик:

"Имам неколико пријатеља Италијана. Такође, у Монте Карлу много људи говори италијански. Мој бивши тренер Рикардо Пјати је такође Италијан".

Српски тенисер говорио је и о својим тренерима, Борису Бекеру и Маријану Вајди.

"Имао сам на почетку малих потешкоћа са Борисом. Различити смо, али смо сада у одличним односима. Када тренирам обојица су са мном на терену. Некада Борис или Вајда нису у могућности да буду са мном. На примјер, на Вимблдону је само Борис био ту. Знамо како да радимо. Стално ме савјетују. Мој тим ми даје много енергије и самопоуздања".

Ђоковић је поновио ко му је био идол док је одрастао.

"Када сам био мали мој највећи идол је био Пит Сампрас, не толико због игре колико због могућности да се концентрише у најтежим ситуацијама. Због тога је увијек био најбољи на свијету".

Први рекет свијета од наредне недјеље наступа на Ролан Гаросу, једином Гренд слем турниру који није освојио, а 2012. и прошле године заустављен је у финалу.