latinica  ћирилица
19/05/2015 |  11:31 | Аутор: Политика

УН: Криза у Јемену отвара пут џихадистима преко Сомалије

Генерални секретар Уједињених нација Бан Кимун упозорио је у новом извјештају да би криза у Јемену могла да отвори коридор за кретање џихадиста кроз Сомалију, која се налази насупрот Јемену, са друге стране Аденског залива.
УН - Фото: REUTERS
УНФото: REUTERS

У извјештају достављеном Савјету безбједности УН,  посебно се указује да безбједност у Сомалији и читавом региону угрожава исламска милитантна организација ал-Шабаб, пренијела је агенција АП.

Бан је указао на честе нападе ал-Шабаба у престоници Сомалије, Могадишу, и у централним и јужним покрајинама те земље, као и на интензивирану активност те џихадистичке групе у сомалској полуаутономној покрајини Пунтлант и масакр 147 студената Универзитета “Гариса“ у сусједној Кенији, изведеног у априлу.

“Криза у Јемену истовремено има потенцијал да додатно дестабилизује читав регион и да отвори пут за кретање џихадиста кроз Сомалију“, упозорио је први човјек УН.

Јемен већ дуже вријеме трпи велико сиромаштво, политичку нефункционалност и дјеловање једног од најопаснијих огранака Ал Каиде. Ситуација је додатно погоршана последњих мјесеци, након што су побуњеници Хути, иначе шиитске вјере, преузели контролу над већим дијелом земље и протјерали у егзил међународно признатог предсједника Јемена, што је подстакло Саудијску Арабију и друге земље из Персијског залива да интервенишу.

Бан је навео да је и даље веома забринут за безбједност у Сомалији, интензивирану активност ал-Шабаба у Пунтланду и безбједносне импликације развоја ситуације у Јемену.