latinica  ћирилица
19/05/2015 |  11:25 | Аутор: ТАНЈУГ

На помолу трговински рат између Канаде, Мексика и САД

Канада и Мексико спремају трговинске санкције против САД, након што је Свјетска трговинска организација подржала њихову жалбу на америчке законе којима се од малопродаваца захтијева да на етикетама на месу обиљеже земљу гдје је стока рођена, одгајана и заклана.

СТО наводи да амерички закон дискриминише увезену стоку, чиме се повећава притисак на Амерички конгрес да поништи закон, преноси Ројтерс.

Канадска индустрија говедине и свињетине наводи да амерички прописи повећавају трошкове и доводе до пада канадског извоза стоке, због чега су неки фармери истиснути са тржишта уз губитке веће од милијарду долара годишње.

"Наше владе тражиће подршку СТО да предузму мјере против америчког извоза", наводи се у заједничком саопштењу министара трговине и пољопривреде Канаде и Мексика. Канада је објавила листу америчких производа чији би увоз могла да ограничи, укључујући вино, чоколаду, кечап и житарице.

Предсједник Комитета за пољопривреду Представничког дома, доњег дома Конгреса САД Мајкл Конавеј, позвао је на хитну акцију. "Важније је него икада да брзо реагујемо да бисмо избјегли трговински рат са наша два највећа трговинска партнера", рекао је Конавеј.