latinica  ћирилица
19/05/2015 |  10:49 | Аутор: Глас Српске

Годишње у Бањалуку досели око 2.000 људи

Број становника који се досели у град на Врбасу знатно се повећао у посљедњих пет година, па тако Бањалуку, која тренутно има 221.932 становника, годишње насели око 2.000 миграната.
 - Фото: РТРС
Фото: РТРС

У Агенцији за идентификациона документа, евиденцију и размјену података БиХ (ИДДЕАА) кажу да је Бањалука 2010. године имала 207.656 становника и да се од тада прилив досељеника нагло повећао у односу на период до 2005. године.

- У посљедњих пет година прилив миграната је нагло порастао. До 2005. године у град се досељавало у просјеку око 837 становника годишње, а у протеклих пет година тај број је порастао на 2.000 - рекли су из ИДДЕАА.

Нагласили су да је просјечна старост досељеника од 18 до 45 година и да веће градове бирају због већих могућности.

- Становници Бањалуке најчешће постају лица која су до тада живјела у Лакташима, Приједору, Кнежеву, Градишци, Дрвару, Новом Граду, Челинцу и Мркоњић Граду. Не треба напомињати да многи досељеници бирају за мјесто становања ужи центар града. Међутим, посљедњих година највећи прилив становника биљеже насеља као што су Куљани, Драгочај, Шарговац, Пријечани, Дебељаци, али и Поткозарје и Мишин Хан - наводе у ИДДЕАА.

Према увиду ове агенције, најмање досељеника има у Бронзаном Мајдану, Барловцима, Мелини, Колима, Чокорима, Ади, Агином Селу, Верићима, Павићима, Чесми, Пријаковцима и Крминама.

Демограф Стево Пашалић каже да је Бањалука највећи урбани имиграциони центар у Републици Српској.

- Бањалука има позитиван миграциони салдо и прима већи број миграната од броја оних који се одселе из града. Све остале општине у Српској, осим Бијељине, имају негативан природни прираштај. Миграцијама Бањалука компензује негативан природни прираштај, али у сваком случају она је најпривлачнији урбани центар - казао је Пашалић.

Нагласио је да због тога није чудно што већина досељеника, од студената до амбициозних и пословних људи, због већих могућности своју шансу види управо у граду на Врбасу.

Претрпаност
Стево Пашалић је нагласио да је Бањалука неспремно дочекала мигранте, јер је практично претрпана у односу на функције и физиономију коју имају њена градска насеља.

- Град је демографски пун и то се осјети по стамбеним и проблемима запошљавања, али и низу других проблема - казао је Пашалић.