latinica  ћирилица
19/05/2015 |  10:37 | Аутор: СРНА

Италијански привредници у Српској: Сарадња у више области

Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске очекује да у наредном периоду са привредницима и предузећима из Италије буду реализовани пројекти од значаја за Српску, изјавио је помоћник ресорног министра Милан Латиновић.
Влада Републике Српске - Фото: РТРС
Влада Републике СрпскеФото: РТРС

Латиновић је рекао да је данашња посјета италијанских привредника Српској усмјерена на остваривање сарадње не само у области здравства, већ и у области трговине, туризма, индустрије, технологије и других.

Он је напоменуо да је делегација Министарства здравља и социјалне заштите почетком године посјетила покрајину Равену и регију Емилија Ромања, када је и договорена узвратна посјета, те подсјетио на важне пројекте који су ранијих година реализовани у сарадњи са Италијом.

- Имали смо неколико пројеката који су били усмјерени на унапређење бриге о дјеци са потешкоћама у физичком и менталном развоју, као и на унапређењу система заштите менталног здравља у заједници, рекао је Латиновић новинарима у Бањалуци и најавио да ће гости из Италије посјетити Универзитетску болницу Клинички центар Бањалука, Завод за физикалну медицину и рехабилитацију "Др Мирослав Зотовић", Болницу "Мљечаница", те Бању "Врућица".

Предсједник Привредне коморе Равена Налино Ђиганте изјавио је да су привредници из Италије веома заинтересовани за сарадњу са Републиком Српском и да су позитивно изненађени институцијама Српске које имају жељу за рад и напредак.

- Заинтересовани смо, не само за здравство, већ и за остале секторе као што је екологија, рекао је Ђиганте и изразио увјерење да ће бити успостављена квалитетна сарадња која ће резултирати добрим пројектима.

У посјету Републици Српској стигли су представници Привредне коморе италијанске покрајине Равена и привредници из регије Емилија Ромања, а ријеч је о представницима предузећа која се баве медицинским отпадом, производњом медицинске опреме, опреме за нуклеарну медицину, апарата за физиотерапију и рехабилитацију, као и опремом за вјежбаонице.