latinica  ћирилица
19/05/2015 |  09:18 | Аутор: Б92

Италија: Смањили пензије, сад морају вратити новац

Италијански премијер Матео Ренци изјавио је да ће његова влада исплатити пензионерима више од двије милијарди евра, послије недавне пресуде Уставног суда.
Новац - Фото: илустрација
НовацФото: илустрација

"Новом уредбом ће бити враћено у просјеку око 500 евра за четири милиона пензионера, што је укупно 2,18 милијарди евра", изјавио је Ренци, и додао да ће средства бити обезбјеђена из фонда чија је првобитна сврха била да ублажи степен сиромаштва у земљи, преноси агенција Франс прес.

Почетком маја, Уставни суд Италије је поништио једну одредбу реформског закона о пензијама из 2011. године, због чега би влада сада морала да врати пензионерима дуг чија се вриједност процјењује на између пет и 13 милијарди евра.

Због презадужености Италије, бивша влада премијера Марија Монтија је децембра 2011. увела драконске мјере штедње, међу којима реформу пензионог система.

Тада је повећан број година радног стажа и година уплаћивања доприноса, и пензије су почеле да се израчунавају на основу читавог стажа, а не само посљедњих зарада запосленог, када су им плате обично највише.

Уз то је за пензије веће од 1.400 евра мјесечно укинуто право на повећање у складу с растом инфлације.

Пошто Устав свима гарантује исто право на пензију, Уставни суд је укинуо одредбу по којој се пензије веће од 1.400 евра нису увећавале, за разлику од осталих.