latinica  ћирилица
19/05/2015 |  08:22 | Аутор: СРНА

Црна Гора: Траже рехабилитацију Блажа Ђукановића и 24 четника

Српска листа, политичка партија Срба у Црној Гори, саопштила је да ће затражити рехабилитацију "најбољих синова Црне Горе који су мучки ликвидирани зато што су бранили краља и отаџбину у Другом свјетском рату".

У саопштењу се наводи да ће тим од седам адвоката из Београда заступати Српску листу, као подносиоца захтјева, и припаднике Југословенске војске у отаџбини у процесима за рехабилатацију.

Српска листа ће, наприје, поднијети захтјев за рехабилитацију четника, њих 25, који су 19. октобра 1943. године, након неправичног и формалног суђења, убијени под светим Острогом.

"На челу четника који су, на правди Бога, ликвидирани у окриљу највеће светиње Црне Горе, био је ђенерал Блажо Ђукановић коме је пресудио пријеки идеолошки суд којим је руководио Блажо Јовановић", додаје се у саопштењу.

Егзекутори су, како наводе, имали судију, чланове суда, тужиоца и браниоца окривљених који су листом били из руководства комунистичко-партизанског покрета у Црној Гори.

"Блажо Ђукановић у том тренутку био је командант Југословенске војске у отаџбини за Црну Гору, Боку и Стари Рас и јасно је да је рехабилитацијом ђенерала Михаиловића, по командној одоговорности, постала упитна и Ђукановићева кривица", наведено је у саопштењу.

Појединачно суђење, како се наводи, Блажу Ђукановићу и осталим припадницима, међу којима је био Јован Тошковић, лични изасланик Драже Михаиловића, трајало је толико да се лична кривица утврђивала у интервалу од четири до пет минута.

Из Српске листе истичу да ће ревизијом тог поступка бити задовољена историјска правда.

Српска листа, до краја ове седмице, доставиће захтјеве Архивском одјељењу Историјског института Црне Горе, Министарству унутрашњих послова Црне Горе и Војном архиву у Београду, у којима ће тражити садржаје комплетних записника са саслушања Блажа Ђукановића и још 24 четника који су одлукама пријеког суда ликвирани под Острогом у раним јутарњим часовима 19. октобра 1943. године.

"Уколико правду не задовољимо пред црногорским, идемо пред међународне судове. Још једном, да не би било медијске манипулације, изражавамо пуни пијетет и према свим јунацима који су се кроз партизански покрет супротставили окупатору од 1941. године и поготово дубоко уважамо оне који су, након рата, страдали због своје лојалности братској Русији", истичу из Српске листе.