latinica  ћирилица
19/05/2015 |  08:07 | Аутор: СРНА

НСРС: О увођењу мрежа здравствених установа (ВИДЕО)

Посланичким питањима Влади Српске у Бањалуци је почела сједница Народне скупштине.

Нацртом закона о измјенама и допунама Закона о пореском поступку проширене су надлежности Пореске управе РС.
Пореска управа Републике Српске надлежна је за вођење јединственог система регистрације, контроле и наплате доприноса, као и за инспекцијски надзор над обавезом регистрације субјеката, наводи се у образложењу Нацрта.

Законским рјешењима дефинисани су и случајеви када Пореска управа може ускратити додјелу јединственог идентификационог броја. Дефинисано је и да Пореска управа РС може одјавити обвезника за кога се утврди да су плаћене све обавезе, додаје се у образложењу.

Сједница Народне скупштине биће настављена сутра расправом о измјенама и допунама Закона о пореском поступку.

19.40...БОГДАНИЋ: УВОЂЕЊЕ МРЕЖЕ ЗДРАВСТВЕНИХ УСТАНОВА

Министар здравља и социјалне заштите рекао је да Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о здравственој заштити предвиђа уважавање иницијатива за увођење мреже здравствених установа, те додатног финансирања домова здравља од локалне самоуправе. Богданић је рекао да се на основу досадашње примјене закона указала потреба да се прецизније уреди примарна здравствена заштита, те да се омогући обављање здравствене дјелатности и другим правним лицима, уз испуњење прописаних услова.

"Разлог за доношење овог закона је његово усклађивање са другим законима, првенствено са законом који уређује инспекције", истакао је Богданић.

Народни посланици размотрили су Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о здравственој заштити, који предвиђа уважавање иницијатива за увођење мреже здравствених установа, те додатног финансирања домова здравља од локалне самоуправе. Овим законом је дефинисано да Влада оснива савјет за здравље, који има надлежност да анализира стање у области здравствене заштите, те предлаже и подстиче доношења мјера за унапређење здравствене заштите.

Савјет има седам чланова које именује и разрјешава Влада на период од четири године из реда истакнутих стручњака из појединих грана медицине или стоматологије на приједлог министра, додаје се у образложењу.

Посланик СНСД-а Ненад Кузмић сматра да домови здравља у локалним заједницама, осим Завода за медицину рада и спорта Републике Српске, требају имати могућност да врше здравствене прегледе спортиста и издају љекарска увјерења.

Потпредсједник НСРС Ненад Стевандић мишљења је да је предложени закон о здравственој заштити много бољи од постојећег.

Шеф Посланичког клуба ДНС-а Споменка Стевановић сматра да би требало искористити пословничку могућност да се овај приједлог закона упути у треће читање у Парламент да би се дошло до што квалитетнијих рјешења у корист грађана.

18:15 ЗА РАВНОПРАВНИЈИ РАСПОРЕД СУДОВА

Народна скупштина Републике Српске размотрила је Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о судовима РС, чији је циљ равноравнији распоред судова и њихове организације. Министар правде Антон Касиповић истакао је да је одредбама закона о градовима Бијељина, Приједор, Добој и Требиње уређено подручје, надлежности, органи и њихово финансирање.

"Због тога је било потребно извршити измјену члана наведеног закона којим је дефинисана стварна надлежност основних судова, с обзиром да су поменути градови до ступања на снагу закона имали статус општина", рекао је Касиповић, образлажући законска рјешења.

Он је нагласио да су одредбама Закона о оснивању општине Станари уређени оснивање, подручје, надлежности, органи, избор органа и њено финансирање.

"С тим у вези, било је потребно извршити измјену закона на начин да буде дефинсана стварна надлежност Основног суда у Добоју, односно да буде наведена и општина Станари, осим града Добој и општине Петрово", појаснио је Касиповић.

Народни посланици размотрили су и Приједлог закона о трансфузијској дјелатности којим се уређује трансфузијска дјелатност, систем квалитета у овој дјелатности и обезбјеђивање довољних количина безбједне крви и компоненти крви за грађане Српске. Законским рјешењима предвиђено је формирање Савјета за трансфузијску дјелатност као савјетодавног тијела Владе РС.

17:15 ОМОГУЋИТИ УПИС НАРЕДНЕ ГОДИНЕ СА ПРЕНОСОМ 15 ЕЦТС БОДОВА

Народна скупштина размотрила је Приједлог закона о измјенама Закона о високом образовању којим се студентима који студирају по Болоњском принципу пружа могућност уписа у наредну годину у академској 2015/2016. години са правом преноса највише 15 ЕЦТС бодова.

Измјенама овог закона студентима, који су уписали дипломски и постдиплпомски студиј по одредбама Закона о универзитету, продужава се могућност студирања за још једну академску годину по наставном плану и програму који је важио у вријеме када су се уписивали на ове студије.

Ова могућност је дата, јер знатан број студената неће успјети испунити све обавезе по старим наставним плановима и програмима и окончати дипломске и постдипломске студије до краја академске 2014/2015. године, наводи се у образложењу. Измјенама је продужен и рок за пријаву докторских дисертација и стицање научног звања доктора наука.

15:04: РАЗМОТРЕН ПРИЈЕДЛОГ ЗАКОНА О СТОЧАРСТВУ

Народни посланици су размотрили и Приједлог закона о сточарству, којим се уређује начин држања и зоохигијенских услова гајења животиња, начин доношења и провођења узгајивачко-селекцијског програма, те промета гајених животиња и генетског материјала.

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Стево Мирјанић рекао је да овај закон има за циљ постизање ефикаснијег управљања, односно заштите и одрживог коришћења сточног фонда у Српској с акцентом на очување њене биолошке разноликости. Овим приједлогом закона дефинисано је да ресорно министарство вођење централне базе података, која је успостављена ради посебне и специфичне заштите, праћења, планирања и развоја сточарске производње може повјерити организацији која има посебну опрему и стручни кадар за обављање послова у области сточарства.

Законом је предложено доношење два нова подзаконска акта и плана очувања генетичких ресурса из области сточарства, наводи се у образложењу овог приједлога закона.

14.55 КАСИПОВИЋ: ТРАНСПАРЕНТАН УТРОШАК СРЕДСТАВА

На захтјев Владе РС, у дневни ред је по хитном поступку, уврштен је Приједлог закона о измјенама Закона о посебном доприносу за солидарност, који истиче 31.маја. Овај закон односи се на помоћ за санацију од прошлогодишњих поплава. Предложено је да се примјена овог закона продужи до краја године. Из обавеза плаћања посебног доприноса исључене су све категорије пензионера и запослени са минималним платама.

Прикупљена средства биће додијељена привредницима и локалним заједницама које су претрпјеле највећу штету.

Потпредсједник Владе Антон Касиповић истакао је да је утрошак средстава прикупљених у Фонд солидарности за обнову Српске транспарентан.

"Приједлог закона о измјенама Закона о посебном доприносу за солидарност у суштини јесте порез, али је 1,5 одсто, колико нека фирма треба да одвоји, минорно у односу на штету која је претрпљена у поплавама", рекао је Касиповић. Он је нагласио да ће до краја ове године бити видљиви и ефекти растерећења привреде.

"Разумијем став Савеза синдиката РС, али њихови чланови су претрпјели штету у поплавама. Добро би било да провјере код свог чланства какав је став према обезбјеђивању средстава за отклањање посљедица од поплава", додао је Касиповић.

НСРС је размотрила је измјене Закона о посебном доприносу за солидарност, којим је до краја ове године продужен рок за издвајање средстава, а требало би да буде прикупљено око 43,5 милиона КМ.

13.30 РАДОЈИЧИЋ: УЗЕТИ У ОБЗИР ЗАХТЈЕВЕ ЛОКАЛНИХ ЗАЈЕДНИЦА

Посланик СНСД-а Игор Радојичић рекао је да су средства прикупљена у Фонду солидарности за обнову Српске само мали дио укупно потребних да би била надокнађена штета настала у поплавама.

- Многим грађанима се помогло ваучерима, али је сада потребно размишљати о другим приоритетима. Предлажем да Влада Српске узме у обзир захтјеве локалних заједница, а приоритети Бањалуке су изградња мостова који су уништени у поплавама - рекао је Радојичић у расправи о Приједлогу закона о измјенама Закона о посебном доприносу за солидарност.

Шеф Клуба посланика СДС-а Вукота Говедарица рекао је да не може да прихвати предложена законска рјешења.

- Неприхватљиво је што су законска рјешења у Парламенту упућена по хитном поступку. Сматрамо да терет санирања штете од поплава морају да сносе грађани који имају високе зараде - додао је Говедарица.

Посланик НДП-а Драган Чавић сматра да је наведено законско рјешење неприхватљиво, јер је ново пореско оптерећење за грађане, те да га треба укинути.

Приједлогом закона о измјенама Закона о посебном доприносу за солидарност до краја ове године продужен је рок за издвајање средстава посебног доприноса за солидарност, а требало би да буде прикупљено око 43,5 милиона КМ.

12.25 ИРЕНА МОЈОВИЋ ИЗАБРАНА СА СУДИЈУ УСТАВНОГ СУДА СРПСКЕ

Ирена Мојовић изабрана је за судију Уставног суда РС из реда хрватског народа. Мојовићева је изабрана на ову функцију на приједлог предсједника Републике Српске Милорада Додика. Првобитно је за избор Мојовићеве прибављено позитивно мишљење Високог судског и тужилачког савјета БиХ и Уставног суда Републике Српске.

12.05 ГОЛИЋ: У ОБНОВУ ДОБОЈА УЛОЖЕНО ВИШЕ ОД 35 МИЛИОНА КМ

Потпредсједница Владе РС Сребренка Голић изјавила је да је до сада у обнову града Добоја због прошлогодишњих мајских поплава уложено више од 35 милиона КМ. Додала је да је прошле и ове године у болницу у Добоју уложено око 1,5 милиона КМ, за њено опремање око 350.000 КМ, затим је Влада РС донирала 400.000 КМ за реконструкцију породилишта, а у реконструкцију Дома здравља у Добоју уложено је око 2,5 милиона КМ.

Говорећи о иницијативи Хрватске за одлагање радиоактивног отпада на Трговској гори код Двора на Уни у близини границе са БиХ, Голићева је рекла да су Влада РС и ресорном министарство тим поводом упутили низ дописа Влади Хрватске и Савјету министара БиХ.

Министар здравља и социјалне заштите Драган Богданић рекао је да је санитетски хеликоптер у саставу Хеликоптерског сервиса РС опремљен да може превозити обољеле и повређене грађане Српске када то временске прилике дозвољавају.

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Стево Мирјанић рекао је да је ЈП Шуме Републике Српске прошлу годину завршило са губитком од 740.000 КМ, док је у овој години имало штету од 5,5 милиона КМ.

10.50 МИРЈАНИЋ: НАРЕДНИХ СЕДМИЦА ИСПЛАТА 12,5 МИЛИОНА КМ

Министар Стево Мирјанић изјавио је да ће у наредних неколико седмица бити исплаћено 12,5 милиона КМ подстицаја за пољопривреду из 2014. године. Подсјетио је да је са 2014. исплаћено 47,5 милиона КМ за подстицаје у пољопривреди, те да је остало још да се за ове намјене исплати 12,5 милиона КМ за прошлу годину.

Он је подсјетио да је УО Фонда солидарности за обнову РС недавно одлучио да за санацију посљедица поплава у пољопривредној производњи буде издвојено 12 милиона КМ. Мирјанић је рекао да ће од тог износа идуће седмице бити исплаћено седам милиона КМ за пољопривредна газдинства која су имала најмању штету, док ће додатних пет милиона КМ бити исплаћено у наредних 30 дана за пољопривредна газдинства која су претрпјела највећу штету.