latinica  ћирилица
19/05/2015 |  08:05 | Аутор: ТАНЈУГ

БиХ предсједава Комитету Савјета Европе

Босна и Херцеговина преузела је од Белгије предсједавање Комитету министара Савјета Европе за наредних шест мјесеци.

Примопредаја ће се обавити данас у Бриселу на 125. сједници Комитета министара, на којој ће се окупити министри спољних послова 47 земаља чланица Савјета Европе.

Игор Црнадак, министар спољних послова Босне и Херцеговине, представиће приоритете БиХ током наредног шестомјесечног предсједавања.

Истовремено, одлазећи предсједавајући Дидиер Рејндерс представиће све особе које су учествовале у белгијском предсједавању.

Црнадак је посебно нагласио да ће истовремено предсједавање Србије ОЕБС-ом у 2015. години бити искориштено за подизање сарадње Савјета Европе и ОЕБС-а на још већи ниво, као и за унапређење сарадње двије сусједске земље, те да ће БиХ наставити да пружа подршку реформи Савјета Европе.

Током генералне дебате, Црнадак је, између осталог, изразио пуну подршку БиХ пуном поштивању основних принципа на којим почива Савјета Европе, а то су демократија, људска права и владавина права. Он је изразио пуну подршку БиХ усвајању докумената Савјета Европе чији је циљ јачање борбе против тероризма, екстремизма и радикализма.

Током министарског састанка потписана је и "Заједничка изјава о борби против тероризма".

Засједању Комитета министара Савјета Европе претходио је неформални састанак такозване "Петорке" који је био прилика да се изрази афирмативна подршка предсједавању БиХ Комитетом министара Савјета Европе и предсједавању Србије ОЕБС-ом, те истакну најзначајни изазови са којим ће се двије организације сусретати у наредним мјесецима.

Министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак преузео је на састанку Комитета министара Савјета Европе, који је одржан у Бриселу, предсједавање Комитетом, чиме је БиХ од Белгије званично преузела шестомјесечно предсједавање Савјетом Европе.

ДЕЛЕГАЦИЈА ЕУ ПОЗДРАВИЛА ПРЕДСЈЕДАВАЊЕ БиХ

Делегација ЕУ у БиХ поздравила је предсједавање БиХ Комитетом министара Савјета Европе, које почиње данас.

Отправник послова Делегације Ренцо Давиди изјавио је да је ово "права прилика за земљу да капитализује своје снаге и пројектује своје вриједности у међународном оквиру".

Давиди је нагласио да предсједавање БиХ током наредних шест мјесеци представља велику одговорност према осталим 46 држава чланица и велику прилику за БиХ.

Он је подсјетио да Савјет Европе има кључну улогу у промоцији сарадње између европских земаља у областима правних стандарда, људских права, демократског развоја, владавине права и културне сарадње.

- БиХ је предложила амбициозну листу добро одабраних приоритета за своје прво предсједање. Желимо њеним представницима успјешан рад и радујемо се провођењу приоритета, истакао је Давиди.

.