latinica  ћирилица
19/05/2015 |  07:59 | Аутор: ТАНЈУГ

Ципрас: Грчка "финансијски задављена"

Грчки премијер Алексис Ципрас изјавио је да је његова земља "финансијски задављена", усред забринутости да Атина можда има само неколико седмица до банкрота.

Грчки премијер Алексис Ципрас рекао је данас да је његова земља "финансијски задављена", усред забринутости да Атина можда има само неколико седмица до банкрота.

"Иако смо у таквој финансијској ситуацији, ми поштујемо све наше спољне обавезе", рекао је Ципрас и додао да "недостатак ликвидности није нити избор нити одговорност грчке владе. Ријеч је о оштрој преговарачкој тактици наших партнера, и не знам да ли се ико у Европи осјећа поносним због тога", пренио је АП.

Представник владе Габријел Сакеларидис рекао је да Грчка, ако жели да испуни све обавезе овог љета, треба више финансијске помоћи. Очекује да би договор са кредиторима, Грчка могла да постигне до краја маја.

Ципрас је јуче упозорио стране кредиторе да његова земља не може отплатити дуг ММФ-у од 750 милиона евра, ако јој они одмах не обезбиједе ликвидност.

Позивајући се на европске изворе, грчки листови су пренијели да је Ципрас 8. маја послао пријетеће писмо предсједнику Европске комисије Жан Клод Јункеру, шефу ММФ-а Кристин Лагард и предсједнику Европске централне банке Марију Драгију.

У том писму Ципрас је рекао да Грчкој недостају домаћи извори ликвидности за испуњавање, како домаћих, тако и страних дужничких обавеза, и да није добила никакву помоћ за отплату дуга од 240 милијарди евра, још од прошлог августа.

Писмо је посматрано као могући блеф и појачало је климу неповјерења између двије стране, наводе лист, а преноси Ројтерс.

Грчке готовинске резерве се смањују и преговори између Ципрасове љевичарске владе са кредиторима о новчаним реформама, касне мјесецима.