latinica  ћирилица
09/05/2015 |  09:49 | Аутор: СРНА

У Москви изложба "Ослобађање Београда: 70 година послије"

Предсједник Србије Томислав Николић рекао је у Москви да је веза Русије и Србије и данас једнако чврста и да одолијева бројним свакодневним искушењима.

Отварајући синоћ у московском Дому "Солжењицин" изложбу фотографија "Ослобађање Београда: 70 година послије", Николић је подсјетио на велике жртве које су југословенски и совјетски војници заједно поднијели за слободу.

Он је нагласио да су се Совјети борили за Београд као да се боре за Москву, за своју домовину.

"Битка за Београд имала је више димензија. Стратешки, требало је управо овом битком пресећи сваку везу и спречити повлачење Хитлерове армаде са југа, одсећи их и тако олакшати ослобађање Европе. Затим, ослобођење главног града једне државе симболично значи и победу те државе", рекао је предсједник Србије.

Директор Историјског архива Београда Драган Гачић рекао је да је присуство значајних личности на овој изложби знак не само њене важности, која је по обиму скромна, него и значаја тренутка када је ова изложба дошла да гостује у Москву.

Отварању изложбе присуствовали су и предсједник Републике Српске Милорад Додик, предсједник компаније Руске жељезнице Владимир Јакуњин и удовица нобеловца Александра Солжењицина, Наталија.

Отварању је присуствовао и чувени руски редитељ Никита Михалков, који је за "Спутњик" рекао да ово није просто изложба, јер је ту запечаћен сваки тренутак тог страшног рата и то треба памтити.

Михалков је истакао да је веома важно што је изложба отворена баш уочи 9. маја.

"Дан побједе је велики празник, а данас је постао још значајнији, зато што многи желе да ревидирају историју. Зато смо једноставно дужни да преносимо младима генетско сјећање, како би ријечи 'само да не буде рата' биле реална жеља, а не празан одјек", поручио је Михалков, који се синоћ у Москви састао и са предсједником Српске Милорадом Додиком.

На обиљежавању годишњице ослобођења Београда и отварању изложбе у Москви присуствовао је и вођа "Ноћних вукова" Александар Золдостанов Хирург.