latinica  ћирилица
05/05/2015 |  21:38 | Аутор: vecernjenovosti

РТС: Дуг за претплату пола милијарде €

Радио-телевизија Србије могла би због застарјевања потраживања да остане без баснословне суме новца. РТС: Наплаћујемо дуговања. Судови и извршитељи: Немамо предмете.

Дугови грађана за телевизијску претплату нарасли су на 53,7 милијарди динара или 448 милиона евра, потврђено је "Новостима" у РТС. ТВ претплата укинута је у августу прошле године, а Радио-телевизија Србије и даље покушава да натјера дужнике да плате заостале рачуне. А како вријеме пролази, све мањи дио ових дуговања је наплатив. Дугови за претплату застарјевају за 12 мјесеци, а како је она укинута од септембра прошле године, јавни сервис може да тужи грађане и да потражује дуговања само за мај, јун, јул и август 2014. године. Ако већ постоји тужба на ранија дуговања, тада РТС има право на њих.

У овој медијској кући речено нам је да не постоји одлука о отпису дугова за претплату. Грађанима нуде могућност отплате на рате.

- Наплата неизмирених обавеза се наставља, а на интернет-порталу РТС-а постављено је и обавјештење о начину на који грађани могу да се информишу о висини дуга за РТВ претплату, са инструкцијама за плаћање - одговарају из службе за односе са медијима РТС. - Од укидања обавезе плаћања РТВ претплате, наплаћено је око 145 милиона динара. Обвезници и даље уплаћују по основу своје обавезе за претплату. Наплата се спроводи и преко суда и преко судских извршитеља.

А док у РТС тврде да заостала потраживања траже судским путем или уз асистенцију извршитеља, у Комори извршитеља кажу да им РТС од почетка ове и прошле године није прослиједио ниједно потраживање за ненаплаћену ТВ претплату. Посљедња потраживања прослијеђена су још 2012. и 2013. године, њих око 2.000, и то искључиво београдским извршитељима. Наиме, по старом закону извршитељи су одређивани према сједишту повјериоца, а не по пребивалишту дужника. Од тада, како нам потврђују извршитељи, нових захтјева није било.

Процедура је таква да РТС, да би могао да наплати дуговања од грађана, мора да се обрати Комори извршитеља. Ове наплате, баш као и наплата комуналних дугова, са судова су пребачене на нову професију још прије три године.

У РТС тврде да наплаћују дугове и судским путем. У једном од судова који би могли да се баве оваквим предметима, Основном суду у Врбасу, кажу да ове и прошле године нису добили ниједан овакав предмет.

- Током 2011. и 2012. године поднијета су 123 приједлога за извршење, од којих је 46 прешло у парницу током 2012. и 2013. године. У тим поступцима тужбени захтјеви су дјелимично усвојени - објашњавају у овом суду.

И судски извршитељи за исту територију кажу да нису добили предмете наплате дугова за ТВ.

Дебљи крај опет су извукле редовне платише. Са скупштинске говорнице прошлог љета, током расправе о сету медијских закона, и од посланика позиције и опозиције могло се чути да ТВ претплата није била обавезна. Већина грађана је није ни плаћала. У посљедњим мјесецима тек четвртина власника ТВ је измиривала надокнаду јавном сервису. Лоше су прошли и "утужени", који су уз "необавезну" претплату, морали да плате и камате и судске трошкове или награду извршитељу.

Грађанима остаје да до краја године бесплатно гледају јавни сервис, јер се већ од првог јануара уводи ТВ такса, за коју су најављени чвршћи механизми наплате. А и ово "бесплатно" гледање грађани плаћају, јер се јавни сервис финансира из државне касе.

* 53,7 милијарди динара дугују грађани за ТВ претплату

* 145 милиона је наплаћено од укидања обавезе плаћања