latinica  ћирилица
05/05/2015 |  14:00 | Аутор: СРНА

Петровић: Чланство у Заједници општина турског свијета "није спорно" (ВИДЕО)

Градоначелник Добоја Обрен Петровић рекао је да не види ништа спорно у чланству у Заједници општина турског свијета и оцијенио да је "незгодно да се град повуче из Заједнице, а да се не надомјесте средства за реализацију пројеката".

Петровић је ово изјавио након што је данас гласовима 21 одборника Скупштина града Добоја потврдила да ће чланство у Заједници општина турског свијета остати на снази уколико Влада Републике Српске не обезбиједи 6.000.000 КМ неповратних средстава или не дозволи кредитно задужење да би се "надомјестила средства за пројекте која су требала бити донирана од турске заједнице".

Он је појаснио да је "незгодно да се град повуче из Заједнице, а да се не надомјесте средства за реализацију пројеката" јер, како је навео, постоје грађани који сматрају да је то оправдано.

Петровић очекује од Владе Републике Српске да се изјасни о захтјеву, а о чему ће се разговарати на наредној сједници Скупштине града Добоја.

"Влада Републике Српске је доста тога урадила, али сматрам да је демократски начин да и ја кажем да то није довољно", рекао је Петровић.

На питање о иступању из Заједнице општина турског свијета уколико Влада обезбиједи средства или дозволи кредитно задужење града, Петровић се није директно изјаснио, напоменувши да је "за компромис".

Петровић је истрајан да је чланство у Заједници и обећање амбасадора Турске у БиХ "довољан гарант да ће турски инвеститори обезбиједити наведена средства".

Градоначелник је незадовољан и атмосфером у Добоју, за коју каже да је "таква да турски амбасадор не може да дође у Добој, већ са њим мора разговарати у Зеници".

Петровић је своје неприсутвовање на посљедњој сједници Фонда солидарности Српске образложио болешћу о чему су, како је рекао, писмено обавијештени.

Петровић је навео и да је спреман одступити са мјеста градоначелника на легалан начин, али да је "увјерен да ће на изборима добити подршку грађана".