latinica  ћирилица
28/04/2015 |  21:19 | Аутор: СРНА

Дијселблум: Без нових зајмова, Грчка неће успјети

Одлука грчког премијера Алекиса Ципраса да промијени састав преговарачког тима неће бити довољна да изведе Грчку из пат позиције у којој се налази, а Атина ће морати да добије нове кредите да не банкротира, изјавио је предсједник Еврогрупе Јерон Дијселблум.

"Без нових зајмова Грчка неће успјети, то је реалност", рекао је Дијселблум за холандску телевизијску станицу "РТЛ њуз".

Он је рекао да именовање једне контакт особе за преговоре могло бити од помоћи, али је напоменуо да је у протекла два мјесеца учињен благи напредак.

Дијселблум сматра да је грчки референдум о споразуму са кредиторима није добра идеја.

Грчки премијер одбацио је могућност одржавања пријевремених избора, ако преговори о пакету помоћи са међународним кредиторима не успију, али није одбацио могућност одржавања референдума у случају да грчки кредитори понуде Атини споразум који је у супротности са Ципрасовим изборним програмом.

"То изискује новац, а створило би и велику политичку несигурност, те мислим да за то немамо времена. Мислим да ни Грчка за то нема времена", рекао је Дијселблум.

Он је истакао да је грчка Влада мислила да ће Европска централна банка смањити ограничења на износ грчког дуга и ублажити правила, али до тога неће доћи уколико се не постигни чврст споразум са Еврогупом.