latinica  ћирилица
28/04/2015 |  20:49 | Аутор: ТАНЈУГ

Обама: Нереди у Балтимору доказ кризе у одржавању реда

Амерички предсједник Барак Обама осудио је нереде у Балтимору рекавши да нема оправдања за насиље, али је признао да одавно постоји криза у одржавању реда, поготову кад је ријеч о третману према Афроамериканцима.

- Видјели смо превише примјера интеракције између полицајаца и појединаца, прије свега Афроамериканаца, често сиромашних и то на начин који покреће забрињавајућа питања - рекао је Обама, дан након што су у Балтимору избили жестоки улични сукоби након сахране двадесетпетогодишњег Афроамериканца Фреди Греја, који је преминуо у полицијском притвору што је изазвало талас протеста због поступања полиције.

Обама је указао да савјест треба да преиспитају и неки полицајци, и неке заједнице, као и цијела земља.
- Ријеч је о кризи која се полако развија и која траје већ дуго. То није ништа ново и не би требало да се претварамо да јесте -  истакао је амерички предсједник.

Обама је нагласио да, ако земља жели да ријеши проблем, мора не само да инвестира у обуку полицајаца, већ и у рано образовање и реформу кривичног правосуђа.
- То изискује више од тек повременог новинског извјештаја или оперативне групе - закључио је он.

Становници Балтимора данас су спровели чишћење послије синоћних нереда и паљења 15 зграда и 144 возила у револту због смрти црнца који је преминуо од повреде кичме у полицијском притвору.

На хиљаде припадника Националне граде и полиције било је распоређено у овој америчкој луци да би угушили немире у којима су паљени аутомобили, пљачкане продавнице и нападана униформисана лица у ноћи немира када је ухапшено скоро 200 људи.

Нереди у Балтимору били су најнасилнији у САД од нереда у Фергусону 2014, а Грејова смрт у притвору пробудила је нову енергију и негодовање јавности због односа полиције према Афроамериканацима што је био повод за сличне инциденте прошле године не само у Фергусону, већ и у Њујорку и другдје.