latinica  ћирилица
28/04/2015 |  19:59 | Аутор: СРНА

Приоритет спријечити опасност од тероризма

Највиши носиоци власти Републике Српске и представници Српске у заједничким органима БиХ усагласили су данас у Бањалуци заједничке ставове којима су осудили терористички акт почињен нападом на полицијску станицу у Зворнику и закључили да је приоритет спријечити опасност од тероризма.
Састанак у Палати предсједника - Фото: СРНА
Састанак у Палати предсједникаФото: СРНА

Учесници састанка, који је организовао предсједник Републике Српске Милорад Додик, изразили су дубоко саучешће породици полицајца Драгана Ђурића, који је убијен приликом обављања дужности.

На састанку је постигнута сагласност да је приоритет спријечити опасност од тероризма.

- Овај терористички акт представља напад на институције система Републике Српске, наводи се у усаглашеним ставовима.

Највиши носиоци власти Републике Српске и представници Српске у заједничким органима БиХ сагласни су да је тероризам највећа безбједносна пријетња БиХ, која безбједносну ситуацију у БиХ чини сложеном, као и да је БиХ плодно тло за ширење тероризма.

- Наглашавамо чињеницу да је на страним ратиштима ангажовано неколико стотина људи из БиХ, истиче се у усаглашеним ставовима постигнутим на састанку у Бањалуци.

Они су сагласни да се покрене примјена Закона о забрани одласка на страна ратишта и кривично-правно процесуирање одговорних.

На састанку је изражена пуна подршка координацији полицијских агенција и наглашена потреба размјене безбједносних информација.

Учесници су сагласни да је потребно поштовати постојећи оквир полицијских структура у БиХ, а постигнута је и сагласност да нема потребе за формирање нових тијела у структури безбједности БиХ.

Састанак у Палати предсједника (Фото: Срна)

На састанку је истакнута потреба снажније политичке осуде тероризма и разних организација са терористичким потенцијалом од свих политичких фактора у БиХ.

Учесници састанка упутили су позив грађанима Републике Српске и БиХ на мир и толеранцију, да се спријечи ширење дезинформација и одбаци кориштење језика мржње.

У Бањалуци је данас одржан састанак предсједника Републике Српске Милорада Додика са представницима Српске у институцијама БиХ.

Састанку су присуствовали предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић, замјеник предсједавајућег Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Младен Босић, те замјеник предсједавајућег Дома народа парламента БиХ Огњен Тадић.

На састанак су учествовали и министар безбједности БиХ Драган Мектић, предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић, предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић, министар унутрашњих послова Српске Драган Лукач и предсједник Одбора Народне скупштине Српске за безбједност Миланко Михајилица.