latinica  ћирилица
28/04/2015 |  19:42 | Аутор: РТС

Нови бизнис у САД: Изнајмљивање кокошки!

Жеља све већег броја људи да једу свјежа јаја хумано узгајаних кокошки, али без одговорности које захтијева њихов узгој, заслужни су за успјех новог бизниса у САД - изнајмљивање ових пернатих животиња.

Џен Томпкинс је прије двије године у Пенсилванији основала компанију "Изнајмите кокошку" и од тада је проширила пословање на још три америчке државе, и Торонто у Канади.

Изнајмљивање кокошињца је све популарније широм САД, како се све више становника градова, предграђа и села придружују антифабричком покрету.

Неке породице изнајмљују кокошке ради едукативног искуства своје дјеце.

- Као друштво, не волимо обавезивање. Не волимо уговоре за мобилне телефоне, не желимо дугорочне уговоре са нашим кабловским оператерима. Кокошке могу да живе седам или 10 година, и људи се помало плаше тога - каже Џен Томпкинс.

Изнајмљивање кокошака ослобађа људе те одговорности. Цијена изнајмљивања зависи од компаније, локације и временског периода, а почетна цијена је око 150 долара месечно.

Најосновнији пакет укључује двије кококшке, кокошињац и храну, а нови власник одговоре на сва питања може добити путем телефона.

Уколико није задовољна, муштерија може да врати кокошку раније, а може и да је усвоји уколико све иде како треба.

Компанија "Изнајмите кокошињац" из предргађа Вашингтона почела је да ради 2012. изнајмљивањем пет или шест кокошки мјесечно, да би данас имала у понуди 30 ових птица.

- Људи желе да знају одакле долази њихова храна - каже један од власника те компаније Тајлер Филипс.