latinica  ћирилица
28/04/2015 |  19:12 | Аутор: ТАНЈУГ

И Литванија забранила улазак руским бајкерима

Литвански граничари су објавили да су забранили улазак у земљу осморици руских бајкера, међу којима је најмање један припадник мотоциклистичке групе "Ноћни вукови", наводно блиске руском предсједнику Владимиру Путину.

У саопштењу литванске пограничне службе се наводи да су они спријечили улазак у земљу осморици држављана Русије на граници са Бјелорусијом у понедјељак, а затим и на граници са руском енклавом Калињинградом у уторак.

Мотоциклисти нису имали одговарајућу документацију о својим возилима, а такође нису објаснили разлог свог путовања, изјавио је портпарол литванске пограничне службе Гједријус Мисутис.

Он је додао да је најмање један бајкер признао да је члан "Ноћних вукова", мотоциклистичког клуба чији чланови учествују у почасној вожњи поводом обиљежавања 70- годишњице побједе над нацистичком Њемачком.

Руски бајкери су планирали да у склопу те почасне вожње пређу 6.000 километара, од Москве преко Бјелорусије, Пољске, Чешке, Словачке и Аустрије све до Берлина, гдје је требало да стигну 9. маја.

Пољска је, међутим, јуче забранила десеторици руских бајкера да уђу у ту земљу, наводећи да се њихова имена налазе на листи особа којима је забрањен улазак у Шенген зону.

Мисутис је рекао да, од укупно осам мотоциклиста које су зауставили литвански граничари, четворица њих су претходно неуспјешно покушали да уђу у Пољску из Бјелорусије.

Вођа "Ноћних вукова" Александар Залдостанов је рекао да ће руски мотоциклисти наставити свој пут до Берлина, упркос одбијању Пољске да им дозволи улазак у земљу.

- Русофобија се неће добро завршити. Постаје апсурдна. Уочи Дана побједе, ми смо приморани да се кријемо, потајно обилазимо гробове наших предака - напоменуо је Залдостанов.