latinica  ћирилица
28/04/2015 |  19:04 | Аутор: РТС

Високи тонови штетни за мачке

Међународна научна студија утврдила је да неки високи тонови као што је шкрипање алуминијумске фолије или ударање кашиком о керамичку посуду, могу да изазову нападе епилепсије код мачака, посебно старијих, а тај проблем могу имати и људи.

Студију су спровели ветеринари-неуролози из Велике Британије и САД на захтјев добротворне организације Међународна њега мачака (International Cat Care).

- Добили смо неколико стотина порука из цијелог свијета у којима се наводи да су власници мачака примијетили да им мачке имају нападе кад чују одређене звукове - наводи се у извјештају о истраживању, објављеном у часопису Journal of Feline Medicine and Surgery.

Власници мачака су навели да њихови ветеринари немају никаква сазнања о том поремећају и често мисле да јак звук не може да изазове грчеве који трају и по неколико минута.

Научници Марк Ловри и Лоран Гарози су испитали 96 мачака и закључили да високи тонови заиста могу да изазову нападе рефлексне епилепсије. Ту врсту синдрома могу да имају и људи.

Током испитивања, мачке су највише реаговале на шкрипање алуминијумске фолије, ударење кашиком о керамичку посуду, гужвање папира или пластичне кесе, на звук куцања на рачунару и звецкање кључева или кованог новца, као и на закуцавање ексера.

Неке мачке су чак реаговале и на цоктање.

Научници су додали да ће истраживање бити настављено да би се открило генетичко поријекло те појаве у циљу утврђивања одговарајуће терапије.

По њиховим ријечима, ветеринарски лијек против епилепсије "кепра" могао би да буде ефикасан.