latinica  ћирилица
28/04/2015 |  17:42 | Аутор: ТАНЈУГ

Иранске снаге заузеле амерички брод

Саудијска телевизија "Ал Арабија" је објавила да су "иранске снаге" у Персијском заливу преузеле контролу над америчким теретним бродом.
Иранска морнарица - Фото: илустрација
Иранска морнарицаФото: илустрација

Како је пренијела "Ал Арабија", "иранске снаге" су преузеле брод након што су прво на њега отвориле ватру, да би га затим преусмјериле према иранској луци Бандар Абас.

Портпарол америчког Министарства одбране је, међутим, изјавио да су се иранске снаге у Ормуском пролазу, који спаја Персијски и Омански залив, укрцале на брод "МВ Маерск Тигрис" који плови под заставом Маршалских Острва, пренио је Ројтерс.

Он је истакао да на броду нема америчких држављана, што је у супротности са извјештајем "Ал Арабије" да се на броду налази 34 америчка морнара.

Портпарол Пентагона је додао да су се иранске снаге укрцале на теретни брод пошто су претходно пуцале на њега и наложиле посади да зађе дубље у иранске воде.

Званични Техеран се још није огласио о овом инциденту, а Ројтерс подсјећа да су иранске власти раније неколико пута запријетиле да ће блокирати Ормуски пролаз као одговор на санкције Запада уведене због иранског нуклеарног програма.